Twee Amerikaanse groeperingen die zich zorgen maken om de vrijheid van woord en geschrift, pleiten voor de rechter voor openheid van het internationale overleg tegen piraterij.

De Anti-Counterfeit Trade Agreement (ACTA) is een samenwerking van meerdere landen die zich inzetten tegen piraterij. Japan, de Verenigde Staten, Australië, de Europese Unie en Zwitserland nemen hieraan deel.

In juni kwam er een geheim document van de ACTA aan het licht, deze zorgde voor veel commotie. Hierin stond namelijk onder andere dat ISP’s een belangrijke rol gingen spelen bij het opsporen en aangeven van piraterij-plegers.

De groepen vinden het voornemen van ACTA, om eind dit jaar openheid van zaken te geven, te ver weg en gaan nu het juridische pad bewandelen, ze hebben de ACTA aangeklaagd in de staat Columbia. De Electronic Frontier Foundation (EFF) en de consumentenorganisatie Public Knowlegde zijn de groepen die betrokken zijn in deze aanklacht.

In Nederland komt er in september sowieso meer duidelijkheid over de ACTA. Dit gebeurde nadat er kamervragen gesteld waren aan minister Maria van der Hoeven.