2min

Diverse organisaties in Nederland maken zich grote zorgen over de inhoud van het nieuwe antipiraterij verdrag ACTA. Ze laten in een open brief aan het ministerie van Economische zaken weten zich ernstige zorgen te maken over de totstandkoming en inhoud ervan.

De organisaties waaronder de Consumentenbond, Bits of Freedom en Platform Burgerrechten vinden dat om te beginnen de onderhandelingen over dit verdrag transparanter moeten. De plannen die in een uitgelekte conceptversie staan zouden maar in weinig landen door het parlement heen komen, daarom lijkt het er ook op dat het hele verdrag in achterkamertjes geregeld gaat worden en we er straks gewoon mee zitten opgescheept en het via Europese regelgeving wordt ingevoerd.

Het idee om de internationale handel in namaakgoederen te bestrijden is niets mis mee stellen de organisaties, maar in de uitgelekte stukken staat dat diverse onderhandelende partijen waaronder de Verenigde Staten en Europa willen dat internet providers moeten worden ingezet bij de handhaving van intellectuele eigendomsrechten. Ook het linken naar inbreukmakend materiaal zou al worden gezien als een inbreuk op het auteursrecht. Ook zijn de organisaties bang dat het zogenaamde "three strikes out" systeem wordt ingevoerd. Wat in houd dat als je drie keer inbreuk maakt op het auteursrecht je voor een bepaalde periode wordt afgesloten van het internet.

“ACTA heeft daarmee gevolgen voor het grondrecht op communicatievrijheid en dus voor de democratische rechtsstaat, onze kenniseconomie en de persoonlijke vrijheid van internetgebruikers”, aldus de organisaties.

De organisaties roepen de Nederlandse regering op om druk te zetten op internationale partners om ervoor te zorgen dat de onderhandelingen transparanter worden en dat de ACTA zich beperkt tot de aanpak van namaakgoederen en niets op neemt over intellectuele eigendomsrechten in de digitale omgeving.