‘Kleine App Store developers verdienen twee keer zoveel als in 2019’

‘Kleine App Store developers verdienen twee keer zoveel als in 2019’

De Apple App Store-inkomsten van kleine developers stegen tussen 2019 en 2021 met 113 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Analysis Group. Apple liet het onderzoek uitvoeren om zichzelf te verdedigen tegen groeiende kritiek op het beleid van de App Store.

Met ‘kleine developers’ doelt Apple op organisaties met minder dan 1 miljoen dollar per jaar aan omzet uit de App Store. Negen op de tien App Store developers zijn ‘klein’, zo blijkt uit onderzoek van Analysis Group. Hun inkomsten stegen tussen 2019 en 2021 gemiddeld met 113 procent.

Apple onder vuur

De timing van het onderzoek is niet aan toeval overgelaten. Het beleid van de App Store ligt onder vuur. Marktautoriteiten delen wereldwijd boetes uit voor oneerlijke concurrentiepraktijken. Twee jaar geleden liep de druk op, waarna Apple de commissie voor kleine developers van 30 procent naar 15 procent verlaagde. De techgigant kon op adem komen, maar is nog niet uit de brand.

Momenteel werkt de Europese Unie aan de Digital Markets Act. Ontwikkelaars van besturingssystemen worden door het wetsvoorstel verplicht om meerdere app stores aan te bieden. Naar verwachting treden de nieuwe regels binnen twee jaar in werking. Vanaf dat moment moet Apple andere ruimte creëren voor andere appstores op iOS.

Zoals eerdergenoemd benadrukt het nieuwe onderzoek de voordelen van de App Store voor kleinere bedrijven. Apple is niet de eerste techgigant die dit segment gebruikt als verdediging tegen kritiek. Ook Meta positioneert Facebook regelmatig als hulpmiddel voor kleinere bedrijven.

In Nederland

Op de korte termijn kijkt Apple tegen meerdere antitrustrechtszaken aan. In Nederland botst de techgigant met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Eind 2021 bood de Nederlandse App Store slechts één betalingssysteem voor developers van datingapps. Alternatieven werden niet toegestaan. De ACM startte een onderzoek. Apple werd onder dwang van een boete van 50 miljoen euro verplicht om alternatieve betalingssystemen toe te staan. Dat deed de techgigant niet, met de boete als gevolg. Volgens de ACM blijft het beleid oneerlijk. In mei 2022 liet de marktautoriteit weten dat er een nieuwe boete aankomt.

Tip: Jamf brengt Apple-ervaring ook naar Microsoft- en Google-omgevingen