Eerste ontwikkelaars zien lagere App Store-commissie terug

Abonneer je gratis op Techzine!

Enkele ontwikkelaars beginnen de voordelen van het Apple Small Business Program te zien. Ontwikkelaars met weinig opbrengsten hoeven niet meer zoveel commissie aan Apple af te staan.

Ontwikkelaar Aditya Rajveer van Marvis App viel op dat hij voor zijn app van 5,99 dollar in de praktijk 5,09 dollar per keer overgeschreven kreeg. Dit betekent dat Apple slechts 15 procent inhield, zoals het bedrijf had beloofd. Ook de ontwikkelaars van de Nikola-app zagen dat ze nog maar 1,49 van de 9,99 dollar aan Apple hoefden af te staan.

In november kondigde Apple aan dat het bedrijf zijn commissie voor apps in de App Store verlaagt voor kleine ontwikkelaars. Ontwikkelaars die niet meer dan 1 miljoen dollar aan de App Store verdienen, hoeven maar 15 procent van die inkomsten aan Apple af te staan. Wanneer ontwikkelaars meer dan 1 miljoen verdienen, nog wel de gebruikelijke 30 procent afstaan.

Coalition for App Fairness

Die beslissing volgde op een strijd die dit jaar is losgebarsten tussen Apple en meerdere ontwikkelaars die apps op het platform produceren. De zogenaamde Coalition for App Fairness, geleid door Epic Games en onder andere gesteund door Spotify, klaagt dat de 30 procent die Apple vraagt voor apps die in de App Store gepubliceerd worden, oneerlijk is. Aangezien apps voor iPhones en iPads alleen maar via de App Store geïnstalleerd kunnen worden, zou Apple een monopoliepositie hebben, temeer omdat het bedrijf heel strikt alternatieve betaalmethodes in de apps zelf verbiedt.

Tip: Apple App Store-commmissie voor sommige apps uitgesteld