Een actieve spammer op Facebook kan op zoek gaan naar een ander bijbaantje. Hij is namelijk betrapt en is veroordeeld tot het betalen van 873 miljoen dollar aan Facebook.

De spammer, genaamd Adam Guerbuez, is werkzaam voor het bedrijf Atlantis Blue Capital in Montreal. Tussen maart en april dit jaar verstuurde hij maar liefst vier miljoen spam-berichten op de profielensite Facebook. De berichten bevatte reclame voor verschillende sites en producten die beledigend en afstotend waren.

De zaal diende voor het gerechtshof van San Jose (VS) die Guerbuez schuldig bevond aan het versturen van spam. Dit is sinds de introductie van de anti-spam-wetgeving niet meer toegestaan. De rechter heeft hem een schadevergoeding van 873 miljoen dollar opgelegd.

Max Kelly, de veiligheidsdirecteur van Facebook, is erg blij met de veroordeling. Hiermee hoopt Kelly dat spammers afgeschrikt zijn om het bedrijf nog lastig te vallen. "We zijn ervan overtuigd dat deze schadevergoeding een sterk afschrikkingsmiddel is voor iedereen die Facebook wil misbruiken", aldus Kelly.

Of Guerbuez en zijn bedrijf ooit het hele bedrag aan Facebook kan betalen lijkt niet waarschijnlijk. Toch zal Facebook proberen de volledige schadevergoeding te bemachtigen. "Het is erg onwaarschijnlijk dat Guerbuez en zijn bedrijf het volledige bedrag ooit kunnnen betalen, maar we zijn van plan om elke cent te nemen die we kunnen krijgen", aldus Kelly.