2min

De directie van Meta roept managers op om ‘low-performing’ medewerkers te ontslaan. De maatregel is het teken van een crisis.

Meta CEO Mark Zuckerberg liet in juni weten dat de organisatie medewerkers gaat ontslaan die niet aan de doelstellingen van het bedrijf voldoen. “Realistisch gezien zijn er een heleboel mensen die hier niet zouden moeten zijn”, deelde de topman.

Uit een nieuwe, gelekte memo blijkt dat managers worden opgeroepen om inefficiënte medewerkers te ontslaan. “Iedere manager moet nadenken over alle teamleden en de waarde die zij toevoegen aan Meta”, schreef engineering-hoofd Maher Saba.

“Lage presteerders zijn niet wie we nodig hebben. Zij doen dit bedrijf tekort. Als manager kun je niet toestaan dat iemand niets oplevert”, vervolgde Saba. The Wall Street Journal vroeg Meta om een verklaring. Een woordvoerder weigerde te reageren.

“Begrijp onze meetlat en houd je team verantwoordelijk”, voegde Saba toe. “Identificeer mensen die ondersteuning nodig hebben, werk samen met ons Employee Relations-team om ondersteuning te leveren, en zeg vaarwel tegen mensen die niet op koers kunnen komen.”

Groter probleem

Meta staat onder druk. In het eerste kwartaal van 2022 daalde de aandelenprijs met meer dan 30 procent. De organisatie verloor tientallen miljarden euro’s in waarde.

Grote platformen als Facebook gebruiken de gegevens van gebruikers om gerichte advertenties te publiceren. Hoe meer je over een gebruiker weet, hoe waardevoller de advertentie.

Meta weet steeds minder over gebruikers, want gebruikers worden door steeds meer wetten beschermd. De inkomsten van advertenties dalen, waardoor investeerders vertrouwen verliezen. Dat zet druk op de directie, wat de interne sfeer verklaart.

Tip: Meta-aandeel stort in na tegenvallende kwartaalcijfers