1 min

Tags in dit artikel

, ,

Canonical introduceert versie 22.04.1 van Ubuntu Linux. De release bevat alle verbeteringen en beveiligingsupdates die sinds april 2022 zijn gelanceerd.

Canonical publiceert ongeveer twee grote releases per jaar met alle verbeteringen en beveiligingsupdates uit de afgelopen periode. In tegenstelling tot updates van Windows, waarmee Microsoft de functies en interfaces van Windows aanzienlijk aanpast, zijn de tweejaarlijkse updates van Ubuntu bedoeld om de look en feel van de vorige versies te behouden. Ubuntu 22.04.1 is nu beschikbaar.

Opvallende updates

De huidige versie van Ubuntu heet Jammy Jellyfish. De meest recente release bevat alle bug fixes, updates en security patches die sinds april zijn gelanceerd. Het downloaden van de release is een stuk efficiënter dan het installeren van drie maanden aan afzonderlijke updates.

De release bevat Nvidia R515, een nieuw grafisch stuurprogramma. Ook voegde Canonical securitymaatregelen toe om oude CPU’s van Intel en AMD tegen Retbleed Spectre-kwetsbaarheden te beveiligen. Daarnaast ondersteunt de release Intel AMX, de Intel IPU6 MIPI-camera, de Dell XPS 13 9320 Alder Lake-laptop en de riscv64-architectuur.

Ubuntu Linux

De functies van Windows zijn verdeeld onder meerdere versies, waaronder Windows Home, Windows Pro, Windows Enterprise, enzovoorts. Alle functies van Ubuntu 22.04 zijn beschikbaar in één release.

Applicaties die niet standaard worden meegeleverd zijn beschikbaar op de Ubuntu Software Store. Ubuntu 22.04.x is een ‘long-term support’-versie met standaardondersteuning voor de komende vijf jaar (tot april 2027). Daarnaast biedt Canonical securityondersteuning voor de komende tien jaar (tot april 2032).

Tip: Canonical breidt mogelijkheden vm manager Multipass uit