Google heeft nieuwe software ontworpen waarmee het probeert te achterhalen welke internetproviders het internetverkeer "manipuleren". Dit doen verschillende providers namelijk door bepaalde data over langzamere verbindingen te laten lopen dan anderen.

Medewerkers van Google laten weten, "Bij Google vinden wij het zeer belangrijk dat het internet als een open platform fungeert waar de gebruiker zelf kan bepalen wat hij of zij doet. Het moet niet uit mogen maken hoeveel men er gebruik van maakt en wat men doet of zelfs ook maar welke provider men kiest. Iedereen zal het ermee eens zijn dat de internetgebruikers goed geïnformeerd moeten worden over wat zij geleverd krijgen als men zich inschrijft voor een internetaansluiting."

De nieuwe software, Measurement Lab (M-lab) is sinds eergisteren beschikbaar gemaakt. Google heeft hiervoor samengewerkt met New America Foundation’s Open Technology Institute en PlanetLab Consortion. M-lab is speciaal ontworpen om de manipulatie van het internetverkeer door de internetproviders te kunnen achterhalen.

De medewerkers van de zoekgigant vervolgden hun verhaal met, "Wanneer een internetapplicatie niet werkt zoals verwacht of je internetverbinding waar eens slecht werkt; wie kan er dan vertellen dat er een probleem is bij je provider, of het aan het programma ligt of misschien wel aan je pc?"

In het persbericht van Google vertelt men nog het volgende: "Vandaag, staat M-lab aan het begin van haar ontwikkeling. In het begin zijn er drie servers beschikbaar in de buurt van het hoofdkantoor van Google om de gebruikers te helpen met het stellen van een diagnose wanneer een probleem zich voor doet met de internetverbinding. Tevens zullen deze servers hulp aanbieden wanneer bijvoorbeeld BitTorrent geblokkeerd wordt of de snelheid beperkt wordt door de provider. Door gebruik te maken van deze software krijgt de gebruiker informatie over de verbinding en zullen de onderzoekers voorzien worden van belangrijke data voor onderzoeken. Net zoals M-lab zelf zijn alle programma’s en servers hierachter ook nog steeds in ontwikkeling en zal er op dit moment een limiet liggen op het aantal gelijktijdige gebruikers."

M-lab kan hier gevonden worden.