2min

Google is niet langer een voorstander van netneutraliteit. Tot die mening is de internetgigant gekomen nu het zelf glasvezeldiensten is gaan aanbieden in de Verenigde Staten. Het bedrijf biedt thuisgebruikers een verbinding van 1 Gigabit per seconde aan. Dat is 100 keer sneller dan de gemiddelde breedbandverbinding in Nederland. Google staat echter niet toe dat de verbinding commercieel wordt gebruikt of dat er servers op draaien, wat in strijd is met netneutraliteit.

Nu Google zelf een internetprovider is geworden komt het erachter dat netneutraliteit vooral handig is als gebruiker en als internetonderneming maar niet als internet toegang provider. Google laat ook weten dat het beheren van netwerken en het blokkeren van specifieke servers standaard is in deze wereld en dat dat zo moet blijven.

In de Verenigde Staten bieden veel providers op dit moment de mogelijkheid om bij te betalen voor toestemming om een verbinding ook te gebruiken voor servers en andere commerciële doeleinde. Google biedt deze mogelijkheid nog niet aan, maar als de Amerikaanse overheid netneutraliteit zou invoeren dan zou dat extra abonnement niet meer zijn toegestaan maar standaard zijn inbegrepen. In Nederland mogen providers hier dus geen extra geld voor vragen.

Google stelt dat netwerkbeheer mogelijk moet zijn binnen bepaalde redelijke grenzen. Alleen volgens de voorwaarden van Google’s glasvezeldienst is elke vorm van het draaien van servers verboden. In theorie zelfs het opzetten van een multiplayer game. Nu zal Google daar waarschijnlijk niet moeilijk over gaan doen, maar zo strict zijn Google’s voorwaarden op dit moment.

Google kan zich hiermee echter ook flink in zijn vingers gaan snijden. Als het geen voorstander is van netneutraliteit en netwerkbeheer moet kunnen, zet dat weer de deur op een kier voor providers die geld willen zien van Google voor het doorgeven van Youtube.