2min

Google heeft al enige tijd een eigen standaard voor afbeeldingen en video’s. Het bedrijf was in de Google Play Store al overgestapt op de WebP-afbeeldingen en gaat dit nu ook invoeren op YouTube. De videosite gaat zoveel mogelijk gebruik maken van WebM-video’s en WebP-afbeeldingen. Helaas voor Google wil de concurrentie nog steeds niet meewerken aan ondersteuning van de formaten.

Google heeft de WebM- en WebP-standaarden ontwikkeld om de kwaliteit van video’s en afbeeldingen op internet te verbeteren, maar tegelijkertijd de compressie te verhogen. Dat is in beide gevallen goed gelukt, de video’s in WebM zijn een flink stuk kleiner dan bijvoorbeeld een H.264-video. Hetzelfde kan gezegd worden van afbeeldingen in WebM in vergelijking tot JPG en PNG, dat scheelt zo’n 35 procent. YouTube zou door het nieuwe formaat maar liefst 10 procent sneller kunnen laden.

Er is echter een probleem, alleen Google Chrome en Opera ondersteunen beide formaten. Firefox ondersteunt bijvoorbeeld wel WebM, maar niet WebP. Google heeft beide standaarden inmiddels open source gemaakt in de hoop dat bijvoorbeeld Apple en Microsoft ook ondersteuning voor de formaten zouden inbakken, maar zij weigeren vooralsnog. De voornaamste reden hiervoor is hoogstwaarschijnlijk dat deze partijen deels eigenaar zijn van de H.264-codec en daar goed aan verdienen. De kans lijkt daardoor zeer klein dat een van deze twee ooit overstag zal gaan en ondersteuning zal inbouwen voor Google’s formaten.

Google trekt zich echter weinig aan van de concurrentie, het kiest zijn eigen weg en rolt de formaten steeds verder uit naar meer diensten. Google stelt dat gezien het marktaandeel van Chrome er flink wat dataverkeer wordt bespaard door gebruik te maken van WebM en WebP. Voor de andere browsers blijft Google de video’s en afbeeldingen in wel ondersteunde formaten aanbieden.