2min

Tags in dit artikel

, , ,

Google heeft gisteren enkele Google Apps uit beta-status gehaald. Met deze formaliteit wil Google ervoor zorgen dat bedrijven meer vertrouwen krijgen in de Apps, nu ze niet meer in beta verkeren. De diensten Gmail,
Google Calendar, Google Docs en Google Talk zijn uit beta gehaald.

Google biedt nu al een hele tijd deze diensten aan en de diensten worden ook steeds door ontwikkeld. De diensten hebben echter als nadeel, zeker voor bedrijven, dat ze in beta zijn. Hiermee garandeert Google dus geen stabiliteit. Hier heeft Google vandaag verandering ingebracht, de diensten zijn uit beta gehaald en worden dus als stabiel gegarandeerd.

De Google Apps-diensten worden overigens al door legio bedrijven gebruikt. Veel bedrijven gebruiken Google Apps Enterprise voor hun bedrijfskritische gegevens en zaken. Google geeft aan dat er eigenlijk weinig veranderd, de diensten worden gewoon nog verder ontwikkeld en er is geen grote verandering nu de apps uit beta zijn.

Google Enterprise introduceerde twee jaar geleden Google Apps voor zakelijke gebruikers met een service level agreement, 24/7 ondersteuning en voldeed of overtrof zelfs alle andere standaarden van non-bèta software. Het bedrijf merkte echter dat het bètalabel niet meer past. Matt Glotzbach, Product Management Director, Google Enterprise: "Grote ondernemingen zijn niet geneigd te werken met software waarvan het lijkt dat deze zich nog steeds in de testfase bevindt. Het verwijderen van het bètalabel neemt iedere twijfel weg dat Apps geen volwassen product zou zijn. We hebben ons volledig gericht op het bereiken van onze hoge interne standaarden om de toepassingen uit bèta te kunnen halen. Alle applicaties in de Apps-suite voldoen hier nu aan."

Google blijft de applicaties wel doorontwikkelen en grijpt deze ontwikkeling dan ook aan om gelijk twee nieuwe functies te introduceren. Zo kondigt het vandaag tevens nieuwe functionaliteit aan voor e-mailbeheer met e-mail delegation en e-mail retention. Met de eerste is het mogelijk iemand anders rechten toe te kennen om vanuit jouw naam e-mail te screenen en versturen. Met retentie kunnen IT-beheerders regels instellen om e-mails na een bepaalde periode automatisch te verwijderen. Beide tools worden op dit moment getest door klanten en worden in de komende weken toegevoegd aan Google Apps Premier Edition. Om de betrouwbaarheid te verhogen voegt Google daarnaast live replicatie van data naar andere locaties toe voor near disaster recovery.