2min

Tags in dit artikel

, , ,

Telecombrancheorganisatie GSMA heeft tijdens MWC 2023 de Open Gateway toolkit gepresenteerd. Met de toolkit kunnen ontwikkelaars op open standaarden makkelijker applicaties bouwen en uitrollen naar meerdere telecomnetwerken van operators.

Als onderliggende open technologie gebruikt de API toolkit CAMARA, een open-source API toolkit die GSMA vorig jaar in samenwerking met de Linux Foundation heeft uitgebracht.

De GSMA Open Gateway toolkit maakt het voor operators mogelijk netwerken toegankelijker te maken voor API’s van apps. Denk daarbij aan een API van een telecomoperator voor een navigatie-app om de locatie van smartphones te bepalen. Ook kan de API-omgeving andere apps ondersteunen, zoals voor het afleveren van streamingdiensten of het optimaliseren van draadloze verbindingen.

Een belangrijke feature van de GSMA Open Gateway toolkit is interoperabiliteit. API’s van operators die met de toolkit worden ontwikkeld, zijn met elkaar interoperabel. Het betekent dat het voor ontwikkelaars makkelijker wordt apps van het ene naar het andere telecomnetwerk te verplaatsen, zonder daarvoor diep in de code te moeten ingrijpen.

API’s kunnen ook per locatie en per telecomoperator worden aangepast. Ontwikkelaars krijgen daarmee de kans meer waarde uit hun apps te halen en de apps ook te verbeteren. In de toekomst moet de API toolkit van de GSMA ook ervoor zorgen dat het ontwikkelproces voor (mobiele) apps wordt verbeterd. De toolkit wordt inmiddels ondersteund door 21 telecomnetwerken.

Integratie met cloudaanbieders

Naast het makkelijker maken van API-toegang tot telecomnetwerken, moet de nieuwe toolkit uiteindelijk ook helpen bij de integratie tussen telecomoperators en (public) clouddiensten. Zeker nu operators ook steeds meer samenwerken met cloudaanbieders en deze laatsten ook steeds meer telecomdiensten leveren. Samenwerking tussen telecomoperators en cloudaanbieders is zeer belangrijk voor het nieuwe digitale ecosysteem, aldus de GSMA.

Tip: Telecomsector komt met wereldwijd meld- en adviespunt cyberincidenten