Google-topman Eric Schmidt denkt dat geld vragen voor de toegang tot nieuws weinig kans van slagen heeft. Hij reageert hiermee op de plannen van mediamagnaat Rupert Murdoch.

Schmidt denkt dat mensen niet snel bereid zijn om voor nieuws te gaan betalen omdat op internet nieuws volgens hem in overvloed gratis beschikbaar is. Google heeft niet zijn eigen nieuwsvoorziening, maar biedt via Google News wel een opsomming aan van allerlei verschillende soorten nieuwswebsites en heeft er daarom wel een belang bij dat nieuwsvoorziening zoveel mogelijk gratis zal blijven.

Schmidt reageert daarmee op de plannen van Rupert Murdoch, eigenaar van mediaconcern News Corp, eigenaar van onder meer verschillende kranten en tv-stations. Murdoch onthulde in augustus plannen om geld te gaan vragen voor toegang tot de websites van de Britse kranten The Times en The Sun, waarvan hij eveneens eigenaar is.

Een van de bekendste Amerikaanse kranten, de New York Times, dat niet in handen is van Murdoch, maakte onlangs eveneens bekend betaalde toegang tot bepaalde delen van haar website te overwegen. Twee jaar geleden stelde de krant de tot dan toe betaalde onderdelen van de website juist open.

Volgens Murdoch heeft ‘gratis zijn langste tijd gehad’. Schmidt denkt dat de mediatopman zich daar in vergist. Volgens hem is het alleen voor gespecialiseerde media die een specifieke markt bedienen mogelijk om abonnementsgeld te heffen. Een voorbeeld daarvan is de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal, eveneens eigendom van News Corp, die voor volledige toegang tot de website twee dollar per week rekent.