2min

Tags in dit artikel

, ,

OpenAI heeft op donderdag een iOS-app van het eigen ChatGPT gelanceerd in de VS. Het bedrijf belooft dat er “binnenkort” een Android-versie beschikbaar komt en wil de komende weken voor wereldwijde toegang zorgen.

Wie eerder naar ‘ChatGPT’ zocht in de App Store, kreeg zeker wat apps te zien. Echter ging het telkens om third-party varianten die toegang tot de geavanceerde chatbot beloofden. Het ging hier weleens om fleeceware: oplichterij waarbij bijvoorbeeld neppe ChatGPT-abonnementen verkocht werden.

Verdienmodel

De ChatGPT-app voegt één belangrijke functionaliteit toe ten opzichte van de webapplicatie: speech-to-text. Op deze manier zouden gebruikers op een nog natuurlijkere manier moeten kunnen ‘praten’ met de chatbot. De spraakherkenning-tech van OpenAI, Whisper, zou zorgen voor een hoge accuratesse. Het bedrijf biedt ChatGPT gratis aan en onthoudt gesprekken van apparaat tot apparaat.

Het verdienmodel van OpenAI lijkt hierin hetzelfde te blijven: wie onbeperkt met het allerbeste GPT-4-model wil praten, kan een abonnement van 20 dollar (in Nederland 22,61 euro wegens BTW) nemen. De app zelf heeft geen advertenties, in tegenstelling tot het eveneens door OpenAI-tech ondersteunde Bing Chat van Microsoft.

De overstap naar een app-variant is niet al te gek. OpenAI zal niet dol zijn geweest op de eventuele reputatieschade die de nep-ChatGPT-apps veroorzaken. Daarnaast genieten apps op mobiele telefoons de overgrote voorkeur onder gebruikers ten opzichte van een webversie, met name bij jongere generaties. Niet al te gek dat OpenAI hier dus voor kiest.

Waakhonden

De ontwikkeling van AI-chatbots heeft menig politiek orgaan aangezet tot actie. Zo blokkeerde de Italiaanse privacy-waakhond de toegang tot ChatGPT en werd het pas weer toegestaan nadat OpenAI voldeed aan een aantal wensen omtrent privacy-wetgeving.

De waakhonden waar OpenAI bij de ontwikkeling van de app rekening heeft moeten houden, zijn niet alleen politiek van aard. Zo zou ook Apple in maart zelf zijn bedenkingen hebben gehad bij een app-update van een andere partij. Dit was omdat de nieuw toegevoegde generatieve AI-functionaliteit voor schadelijke inhoud voor kinderen zou kunnen zorgen op de app in kwestie. ChatGPT heeft echter een 12+-label op de Amerikaanse App Store.