2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft test wijzigingen in de UI van File Explorer. De interface is voorzien van geïntegreerde RGB-verlichtingsknoppen, een moderne startinterface met grote bestandsminiaturen en een carrousel waarin recente en favoriete bestanden worden gemarkeerd. De verfijnde UI zou harmonieus aan moeten sluiten op de algemene ontwerptaal van Windows 11, met een vernieuwde adresbalk en zoekvak.

Brandon LeBlanc, senior programmamanager bij Microsoft, legt uit: “De nieuwe adresbalk herkent op intelligente wijze lokale versus cloudmappen met ingebouwde status. Gebruikers van OneDrive zullen merken dat de adresbalk nu de synchronisatiestatus en quota van OneDrive bevat.”

Naast de wijzigingen in File Explorer voert Microsoft ook tests uit op de ingebouwde RGB-verlichtingsondersteuning, bekend als “Dynamic Lighting”. Deze Windows 11-functie maakt gebruik van de open HID LampArray-standaard om RGB-verlichting aan te sturen.

RBG tot leven brengen

Microsoft heeft samengewerkt met gerenommeerde merken als Acer, Asus, HP, HyperX, Logitech, Razer en Twinkly om Dynamic Lighting te realiseren, waarmee Windows apps en het instellingengedeelte van Windows 11 compatibele apparaten kunnen aansturen.

LeBlanc voegt hieraan toe: “Microsoft wil het RGB-apparaat- en software-ecosysteem voor gebruikers verbeteren door de interoperabiliteit van apparaten en apps te vergroten.”

Terwijl Windows 11-testers een vroege implementatie van Dynamic Lighting kunnen ervaren, adviseert Microsoft dat draadloze apparaten verschillende problemen kunnen ondervinden, waardoor bekabelde verbindingen worden aangeraden voor optimale functionaliteit. Een groot aantal Razer-toetsenborden en -muizen wordt ondersteund, en binnenkort ook Asus-toetsenborden en -muizen.

OpenRGB

Hoewel bekende pc-gamingmerken zoals Corsair, SteelSeries, MSI en NZXT momenteel niet in de lijst zijn opgenomen, stelt Microsoft dat er in 2024 extra LampArray-apparaten van verschillende fabrikanten beschikbaar zullen zijn, waardoor de ondersteuning in de toekomst mogelijk wordt uitgebreid.

Door nauw samen te werken met partners wil Microsoft de gefragmenteerde staat van RGB-verlichting op pc’s aanpakken, waar meerdere apps strijden om de controle over verschillende lampen. OpenRGB heeft gediend als een levensvatbaar alternatief, maar met de gezamenlijke inspanningen van Microsoft wordt verbeterde ondersteuning verwacht.

Om de nieuwe Bestandsverkenner UI en Dynamische verlichting functies te verkennen, kunnen Windows Insiders met de laatste Dev Channel release van Windows 11 deelnemen aan de tests. Microsoft zal deze spannende functies later dit jaar waarschijnlijk uitrollen naar alle Windows 11-gebruikers en belooft een verrijkte gebruikerservaring.

Lees ook: Microsoft test verbeterd deelvenster Details & Windows Spotlight