Microsoft brengt adaptieve helderheid naar meer Windows 11-apparaten

Microsoft brengt adaptieve helderheid naar meer Windows 11-apparaten

De nieuwe Windows 11 preview build bevat een functie waarmee gebruikers de adaptieve helderheidsfunctie van het bedrijf op meer systemen kunnen testen.

Voorheen kon Content Adaptive Brightness Control (CABC) alleen worden gebruikt op laptops terwijl het op de batterij werkte. Nu kan het echter ook op aangesloten apparaten zoals desktop-pc’s worden gebruikt.

Volgens Amanda Langowski en Brandon LeBlanc van Microsoft zal deze functie “delen van een beeldscherm of monitor dimmen of verlichten op basis van de inhoud die wordt weergegeven om een balans te vinden tussen minder energieverbruik en een goede visuele ervaring om de batterij te sparen.”

Lees ook: Microsoft verhelpt aCropalypse privacy bug in Windows 11 Snipping Tool

Verfijning van de functie

Hoewel Microsoft stelt dat de functie voor de meeste gebruikers onmerkbaar zal zijn en zal helpen het energieverbruik te verminderen, kunnen de plotselinge veranderingen in helderheid en contrast afleidend zijn voor gebruikers die kleurnauwkeurigheid vereisen.

Om dit probleem aan te pakken, kunnen Windows Insiders de CABC-functie configureren via een vervolgkeuzemenu onder “Helderheid & kleur” door naar Instellingen > Systeem > Beeldscherm te gaan. De beschikbare opties zijn Uit, Altijd en Alleen op batterij.

Microsoft vraagt Insiders ook om de optie Altijd aan te zetten op hun laptops, 2-in-1’s en desktop-pc’s om feedback te geven over de visuele kwaliteit, zodat CABC kan worden aangepast voordat het in stabiele releases terechtkomt.

Microsoft test versnelde niet-beveiligingsupdates

Daarnaast wordt Insiders in het Dev Channel met de nieuwe Windows 11 Insider Preview Build 23424 gevraagd om een Windows Update-optie te testen met de naam “Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn”, die niet-beveiligingsupdates versnelt naar systemen waarop deze optie is ingeschakeld.

Het bedrijf is ook begonnen met het uitrollen van Windows 11 Insider Preview Build 25330 naar Insiders in het Canary-kanaal. Deze bevat verschillende verbeteringen van de Microsoft Store, zoals het direct installeren van gratis apps en games vanuit zoekresultaten, een opnieuw ontworpen aankoopervaring en een nieuwe UX voor in-app beoordelingen.

Windows Insiders kunnen verwachten dat ze deze nieuwe functies kunnen testen en van feedback voorzien voordat ze worden vrijgegeven voor het grote publiek.