Gemini-chatbot is volgens Google DeepMind krachtiger dan ChatGPT

Gemini-chatbot is volgens Google DeepMind krachtiger dan ChatGPT

Google DeepMind, het AI-onderzoekslab van de cloud- en techgigant, is bezig met het ontwikkelen van de LLM-chatbot Gemini. Deze moet krachtiger zijn dan ChatGPT van concurrent OpenAI. Dit schrijft Wired op basis van een interview met Google DeepMind CEO Demis Hassabis.

Volgens Demis Hassabis gaat Google DeepMind de concurrentie met OpenAI krachtig opvoeren. De belangrijkste ontwikkeling waaraan het AI-onderzoekscentrum nu werkt, is de chatbot Gemini.

Deze generatieve chatbot is gebaseerd op de technologie van het AI-systeem AlphaGo van DeepMind. Dit AI-systeem wist in 2026 als eerste AI-oplossing een menselijke speler te verslaan in het bordspel Go.

Gebruik reinforcement learning

Chatbot Gemini moet niet alleen problemen kunnen oplossen, maar ook tekst kunnen analyseren, schrijft Wired verder. Hiervoor wordt de sterkte van AlphaGo-systemen gecombineerd met de taalfunctionaliteit van grotere (LLM) AI-modellen, zegt Hassabis.

Volgens Wired zelf zal Gemini onder meer nieuwe innovatie op het gebied van ‘reinforcement learning’ gebruiken. Reinforcement learning is een training van AI-modellen waarbij deze worden ‘beloond’ bij bepaald gewenst gedrag en ‘gestraft’ bij het vertonen van niet-gewenst gedrag. Dit moet uiteindelijk het AI-model ‘leren’ welk gedrag het moet vertonen in een bepaalde situatie. Huidige (LLM) AI-modellen kunnen hiermee nog moeilijk omgaan.

Eerder project Sparrow

De ontwikkeling van Gemini is niet het eerste project van Google DeepMind op dit gebied. Eerder werkte het al aan Sparrow. Dit is een chatbot die ook, in vergelijking met andere op LLM-gebaseerde chatbots, minder snel ‘onveilige’ of ‘ongepaste’ antwoorden geeft.

Lees ook: Google vertrouwt eigen chatbot niet, moeten wij dat wel doen?