3min

Tags in dit artikel

, , ,

Mac-kloonbouwer Psystar, dat al enige tijd met Apple verwikkeld is in een hevige juridische strijd, heeft investeerders een wel zeer rooskleurige toekomst van het bedrijf voorgesteld. Volgens de computerfabrikant zou het bedrijf in 2011 maar liefst twaalf miljoen machines hebben verkocht, vooralsnog staat de teller slechts op 768 stuks.

Dit gegeven kwam vorige week aan het licht tijdens een van de vele rechtszittingen in de zaak tussen Apple en Psystar. Uit een presentatie die het bedrijf in 2008 aan investeerders toonde blijkt dat de computerfabrikant uit ging van 1,45 tot 12 miljoen verkochte machines in 2011, waarbij het eerste cijfer het ‘voorzichtige’ groeimodel en het tweede het ‘agressieve’ groeimodel representeerde.

De presentatie maakt deel uit van de documenten die Apple, tezamen met de motie om een verkoopverbod voor Psystars computers met Mac OS X af te dwingen, onlangs heeft ingediend. Eerder won Apple nog de motie waarin de Mac-fabrikant Psystar beschuldigde van inbreuk op zijn auteursrechten en een schending van de Digital Millennium Copyright Act. Toen werd ook duidelijk dat de End User License Agreement (EULA) waar Apple zijn verweer al die tijd op had gebaseerd volkomen rechtsgeldig is.

Uit de presentatie blijkt tevens dat Psystar 24 miljoen dollar aan financiering nodig had om zijn activiteiten te kunnen uitbreiden. Daarnaast zou het bedrijf, naar eigen zeggen, met dat bedrag de hardware van het eigen merk kunnen ondersteunen en zou men ‘direct kunnen concurreren met Apple.’ Psystar vertelde investeerders dat men 70.000 computers in 2009, 470.000 in 2010 en 1,45 miljoen in 2011 dacht te kunnen verkopen. Het agressieve groeimodel schetst respectievelijk cijfers van 130.000, 1,87 miljoen en 12 miljoen in de drie jaren.

Ter vergelijking, Apple, een gezond bedrijf met een wereldwijde bekendheid, verkocht in het fiscale jaar 2009 10,4 miljoen Macs. Om deze cijfers mogelijk te kunnen maken zou men ook een een laptop moeten verkopen die, zo stelde Psystar, in het eerste kwartaal van 2009 verkrijgbaar zou zijn. Vooralsnog verkoopt Psystar echter alleen desktops en rackmount-servers. Die laptop, met de waarschijnlijke naam ‘OpenBook’, is er — eind 2009 — nog steeds niet.

Uit cijfers van een econoom ingehuurd door Apple om de bedrijfsresultaten te analyseren, blijkt dat Psystar van april 2008 tot half augustus 2009 minder dan duizend machines heeft verkocht. Apple huurde de econoom in om aanbevelingen te kunnen doen voor de schadevergoeding die Psystar voor auteursrechtenschending aan Apple zou moeten voldoen. "Psystar produceerde incomplete financiële resultaten", zei Dr. Matthew Lynde, werkzaam als economisch consultant voor Cornerstone Research, in een verklaring aan de rechtbank.

Nadat Lynde de hele financiële administratie van Psystar had doorgespit vond de econoom slechts 768 verkochte machines waarop Mac OS X was voorgeïnstalleerd. Lynde noemde de analyse van Psystars financiële resultaten zelfs ‘niet uitdagend’.

Uit de presentatie blijkt ook dat Psystar wel degelijk heeft nagedacht over de juridische consequenties van het verkopen van computers met Mac OS X. In een van de slides stelde het bedrijf dat het lopende juridische proces Psystar zou ‘isoleren’ van ‘andere pc-fabrikanten’, die mogelijk ook een graantje van de OS X-markt zouden willen meepikken, maar vanwege de rechtszaak van Apple bang zijn geworden.

"Dit geeft ons een unieke mogelijkheid om marktaandeel te vergaren en erkenning voor ons merk te verkrijgen voordat concurrenten ook maar de kans hebben om in te stappen", luidt de tekst op een van de slides. Hieruit kan geconcludeerd worden dat Psystar voortdurend gezinspeeld heeft op een juridisch proces van Apple om daarmee juist zijn voordeel te doen. Dat Apple nu de motie om de auteursrechten gewonnen heeft zal het bedrijf ongetwijfeld niet als doel gehad hebben.

Op 14 december aanstaande volgt een hoorzitting waarin beide partijen in kunnen gaan op Apples verzoek voor een verkoopverbod. In januari volgend jaar zou dan de definitieve rechtszaak moeten volgen. Verwacht wordt dat Apple een goede kans maakt op het verkoopverbod, zeker gezien de bewijslast die door Apple is gepresenteerd om aan te tonen dat Psystar uit eigen belang bewust inbreuk op Apples auteursrechten heeft gemaakt.