2min

Tags in dit artikel

, , ,

Elon Musk denkt erover het social mediaplatform X voor iedereen betalend te maken. Het plan werkt hij niet uit achter zijn computer, maar bespreekt hij al in het openbaar, tijdens een gesprek over AI met de premier van Israël.

Volgens Musk kan X alleen loskomen van bots door aan alle gebruikers een kleine betaling te vragen. “We gaan over op een kleine maandelijkse betaling voor het gebruik van het X-systeem. Het is de enige manier die ik kan bedenken om enorme legers bots te bestrijden.”

Het idee werd onthuld in een gesprek met Benjamin Netanyahu, de premier van Israël. Dave Lee, journalist bij Bloomberg, berichtte vervolgens over de plannen op X.

Bestrijden van bots

De betaling moet beheerders van bots ontmoedigen om het social mediaplatform nog te gebruiken. Volgens Musk kost het namelijk maar enkele centen om een bot te creëren en door een computerprogramma te laten beheren, maar de kost van ‘enkele dollars’ maakt het gebruik van bots onaantrekkelijk. “Daarnaast moet je bij elke nieuwe bot die je wil gebruiken telkens een nieuw betaalmiddel opgeven”, beargumenteert Musk verder.

Hoewel X een nieuwe CEO kreeg, heeft Musk nog een grote invloed op de werking van het platform. Zijn blik op het social mediaplatform is een plaats voor ‘vrijheid van meningsuiting, niet van bereik’. Met dat laatste doelt hij op de intenties die beheerders van bots hebben.

Adverteerders paaien

Als voorstander van een platform voor vrijheid van meningsuiting, zijn er onder zijn leiding opnieuw radicalere meningen en profielen te horen op X. Zijn houding is voornamelijk voor adverteerders een struikelblok. Zij willen niet dat hun boodschap geassocieerd wordt met haatdragende berichten bijvoorbeeld. Dat probleem moet zijn aangepakt met een nieuw advertentiemodel, maar dat model zal het verlies aan inkomsten niet (onmiddellijk) rechttrekken. De advertentie-inkomsten van het platform daalde met de helft sinds Musk overnam, stuurde hij zelf al aan zijn volgers op X.

Adverteerders zijn evenmin fan van bots. Door de adverteerders te paaien, loopt hij alleen het risico nog meer X-gebruikers te verliezen. Een verlies dat Threads graag zal opvangen en ook nodig heeft om werkelijk als rivaal te kunnen gelden.

Details zoals een exacte tijdlijn of de werkelijke kosten voor het gebruik van X, zijn niet bekend.