2min

Update, Laura Herijgers, 20/12/2023, 17u30: Microsoft erkent de problemen die de laatste Windows 11-updates kunnen veroorzaken. Bedrijfsnetwerken blijken ook last te ondervinden van de problemen. Het stelt ook een oplossing beschikbaar: Known Issue Rollback.

Het is geen patch die alleen de verbindingsproblemen verhelpt, maar zet het systeem teug op de vorige versie van het besturingssysteem. Microsoft geeft nog aan dat het een tijdelijke oplossing is en het werkt aan een oplossing voor het probleem.

Origineel, Floris Hulshoff Pol, 19/12/2023, 11u21: De december 2023 Patch Tuesday voor Windows 11 zorgt voor problemen met wifi-verbindingen. Vooral zakelijke netwerken met zogenoemde fast-transition/fast-roamingtechnologie ondervinden problemen.

De recent uitgebrachte KB5033375 cumulatieve update en de preview-update KB50532288 voor Windows 11 hebben tot een storm aan klachten geleid over problemen met de wifi-connectiviteit. Gebruikers kaarten de problemen aan op diverse forums, zoals Reddit, X en het eigen community-platform van Microsoft.

Vooral zakelijke netwerken getroffen

De problemen met de wifi-connectiviteit die de Windows 11-updates zouden veroorzaken, lijken zich vooral voor te doen bij zakelijke netwerken. Specifiek lijken de netwerken van universiteiten en andere educatieve instellingen getroffen. Dat komt doordat de updates problemen veroorzaken in draadloze netwerken die van speciale technologie zijn voorzien om de handover van verbonden devices tussen access points zo vloeiend mogelijk te maken. Denk hierbij onder meer aan netwerktechnologie als ubcsecure, ubcprivate en eduroam.

Daarnaast worden alleen Windows 11-toestellen getroffen. Update-problemen met devices die nog op Windows 10 draaien, zijn niet bekend. Evenmin zijn problemen met de thuisnetwerken van consumenten bekend.

Workaround beschikbaar

Inmiddels is er voor het probleem wel een workaround beschikbaar. Windows 11-gebruikers kunnen de betreffende recent uitgebrachte updates de-installeren. Na dit proces moeten zij de updates wel ‘verbergen’ om deze niet langer zichtbaar te laten zijn in de update-lijst binnen Windows Update.

Lees ook: Windows 11 23H2-update leidt tot prestatieverlies, maar er is een oplossing