2min

Tags in dit artikel

, ,

OpenAI gaat volgende week de eerder aangekondigde GPT Store lanceren. Dat blijkt uit een gelekte e-mail naar gebruikers.

Zowel TechCrunch als The Information melden dat OpenAI een e-mail naar gebruikers heeft verzonden waarin de lancering van de GPT Store wordt bevestigd.

De GPT Store, dat oorspronkelijk in november beschikbaar zou komen, maakt het mogelijk voor gebruikers om aangepaste chatbots aan te bieden, bijvoorbeeld voor doelgerichte taken. Deze GPT’s kunnen allerlei specifieke taken vervullen, van advies geven over vlekken uit kleding verwijderen tot het uitleggen van spelregels van bordspellen.

De reden voor het uitstel was de soap rondom CEO Sam Altman, die kortstondig ontslagen werd maar al gauw terugkeerde bij OpenAI.

Tip: Microsoft afgescheept met bestuurder zonder mandaat in OpenAI

Geen expertise nodig

Het eerder geïntroduceerde GPT Builder maakt het mogelijk om GPT’s voor allerlei toepassingen geschikt te maken. Met een opeenvolging van geschreven instructies kunnen gebruikers hun eigen chatbot naar wens aanpassen, dus er is geen expertise nodig om aan de slag te gaan met de tool. Het borduurt voort op eerdere initiatieven om ChatGPT naar wens te verfijnen met ‘custom instructions‘, dat in juli werd gelanceerd. Daarmee onthoudt de chatbot eerder uitgesproken voorkeuren zodra een nieuw gesprek wordt opgestart.

Momenteel kunnen ChatGPT Plus- en Enterprise-gebruikers hiermee chatbots voor intern gebruik ontwikkelen, maar de GPT Store maakt het delen hiervan mogelijk.

Nog altijd is niet duidelijk of er een verdienmodel voor gebruikers geïntroduceerd wordt. Tegenover TechCrunch stelt een OpenAI-woordvoerder dat er volgende week meer duidelijkheid wordt verschaft. In november had OpenAI nog geen concrete plannen om betaalde GPT’s mogelijk te maken.

Voorwaarden

In het bericht naar gebruikers legt OpenAI uit hoe een GPT aan de GPT Store toegevoegd kan worden. Zo mag ChatGPT niet in de naam van een custom chatbot voorkomen om verwarring te voorkomen. Daarnaast dienen gebruikers hun Builder-profiel te verifiëren om op de GPT Store te publiceren. Daarnaast dient een GPT gepubliceerd te worden met ‘Public’-status.