‘Safari 18 krijgt AI-features en verbeterde tooling’

‘Safari 18 krijgt AI-features en verbeterde tooling’

Versie 18 van Apple’s Safari-browser krijgt mogelijk AI-functionaliteit. Daarbovenop zouden een reeks van andere nieuwe tools in de aantocht zijn die de browse-ervaring moeten verbeteren. De AI-feature zal vermoedelijk onder de naam ‘Intelligent Search’ geïntroduceerd worden.

Apple Safari 18 zal AI-features krijgen die lijken op die van het aankomende macOS 15 en iOS 18, schrijft AppleInsider. Met Intelligent Search kunnen gebruikers onder meer teksten op webpagina’s samenvatten op basis van ‘key phrases’ en het onderwerp in kwestie. Het hiervoor gebruikte on-device AI-model zal waarschijnlijk Apples eigen Ajax LLM zijn. Het model identificeert de zinnen die het onderwerp uitleggen of beschrijven. Woorden die binnen de tekst en de key-zinnen worden herhaald, ziet het model als het onderwerp.

De AI-tool werkt verder in eerste instantie niet automatisch binnen Safari 18, maar moet handmatig door gebruikers worden geactiveerd vanuit het ook nieuwe controlemenu van de browser.

Schermafbeelding met de browserfuncties van Safari 18, inclusief privacy-instellingen en browseropties, met het iconische kompaslogo zichtbaar.

Web Eraser-functionaliteit

Naast Intelligent Search krijgt Safari 18 ook een reeks van andere tools die de gebruiks- en browse-ervaring moeten verbeteren. Dit alles zal te selecteren zijn in een centraal uitklapbaar menu. Onder de verwachte tools bevinden zich onder andere een verbeterde functie voor het blokkeren van content of content-onderdelen op webpagina’s.

De Web Eraser-functie onthoudt verder welke onderdelen worden geblokkeerd en vraagt bij een volgend bezoek aan de betreffende site of de blokkeringen worden gehandhaafd of ongedaan gemaakt.

Schermafbeelding van de header van een website met een promotiebanner met de tekst 'winkel. de beste manier om de producten te kopen waar u van houdt', met navigatietabbladen voor verschillende producten.

Ontwikkelingen voor 2025

Voor verdere integratie in Safari in 2025 kijkt Apple daarnaast naar een krachtigere visuele zoekfunctie. Met deze functie zouden gebruikers informatie over producten kunnen ophalen tijdens het zoeken tussen afbeeldingen.

Deze feature zou gelijkenis met die van Visual Lookup tonen, waarmee de virtuele assistent Siri planten, huisdieren en bekende plekken kan identificeren.

Lees ook: ‘iOS 18 wordt grootste update ooit, volop AI-functionaliteit’