2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

De geruchtenmachine over iOS 18 draait op volle toeren. De komende release van het Apple-besturingssysteem krijgt waarschijnlijk een groot aantal ingebouwde AI-features.

Volgens 9to5Mac wordt iOS 18 de grootste update sinds de introductie in 2007 (toen nog onder de naam iPhone OS). De belangrijkste nieuwe eigenschappen zijn daarbij AI-features. Dit laatste bleek al uit de signalen vanuit de laatste versie iOS 17.4.

Extra speculatie werd onlangs ook door Apple-CEO Tim Cook aangewakkerd in een recente earnings call over de resultaten van financieel Q1 2024. Tim Cook stelt in deze call volop met AI bezig is en dit jaar met een aankondiging hierover komt.

Eigen AI-framework Ajax

Uit verder onderzoek blijkt dat AI voor het mobiele OS steeds belangrijker gaat worden. Zo werkt Apple al enige tijd aan een AI-model dat de naam ‘AppleGPT’ heeft meegekregen.

Dit project wordt ontwikkeld op basis van het AI-framework ‘Ajax’. Apple zou al sinds 2022 aan dit AI-framework werken en moet verschillende ML-projecten een gemeenschappelijke basis bieden. Vanzelfsprekend geldt dit ook voor alle AI-eigenschappen die straks in iOS beschikbaar zullen komen.

Diverse mogelijke nieuwe AI-features

AI-features die mogelijk in iOS 18 worden gepresenteerd, of misschien later in iOS 19, zijn onder meer een nieuwe versie van Siri. Deze vernieuwde AI-assistent zou intelligenter worden dan in de huidige versie en op een LLM zijn gebaseerd, in navolging van chatbots als ChatGPT en Google Bard.

Verder krijgt Apple Music nieuwe AI-eigenschappen voor bijvoorbeeld het automatisch genereren van playlists, AI-integratie in de productiviteitstools Pages, Keynote en Numbers en AI-eigenschappen voor Xcode.

Andere AI-integraties staan mogelijk op stapel voor een vernieuwde en verbeterde versie van Spotlight Search, een door AI ondersteunde wellness coachingseigenschap in Apple Health en Apple Watch en nieuwe functionaliteit voor de messages-applicaties. Denk in het laatste geval daarbij aan het automatisch samenstellen van berichten, het beantwoorden van vragen en het samenvatten van inkomende berichten.

Naar verwachting wordt iOS 18 tijdens WWDC 2024 halverwege juni 2024 aangekondigd. In juli van dit jaar moet dan de eerste publieke bèta het levenslicht zien.

Lees ook: Apple laat zien hoe LLM’s op smartphones kunnen draaien