Inloggen met alleen gebruikersnaam en wachtwoord verdwijnt op Outlook

Inloggen met alleen gebruikersnaam en wachtwoord verdwijnt op Outlook

In Outlook rolt Microsoft gradueel een hogere security-standaard uit. Gebruikers worden hierin verplicht om een veiligere inlogmethode te gebruiken dan de traditionele combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord.

Microsoft begint aan de uitrol van het Secure Future Initiative. De inlogmethode met een gebruikersnaam en wachtwoord, wordt hierin vervangen door een veiliger alternatief. Niet-zakelijke gebruikers moeten zijn overgestapt op 16 september.

De nieuwe inlogmethode zal verlopen via de Modern Authentication-methode. Gebruikers krijgen geen ingewikkelder inlogproces, maar de e-maildienst zal nog maar beperkt samenwerken met third-party apps. Dat maakt het onmogelijk om Outlook te openen vanuit een app die de nieuwe inlogmethode niet ondersteunt.

Afscheid van third-party e-mail apps en light versie

De tijdlijn voor de overstap werd recent gedeeld door David Los, Software Program Manager bij Outlook. Voor het security-initiatief wordt de lichtere webversie van Outlook de das omgedaan op 19 augustus. Vanaf dat moment is het niet langer mogelijk de e-maildienst te openen vanuit een verouderde browser. Ondersteuning voor third-party e-mail apps zal ook verdwijnen en wel op 30 juni. De laatste wijziging heeft onder meer betrekking op Gmail en de daaraan geassocieerde Google-kalender.

Volgens Los merken gebruikers verder niets van de overstap: “Met moderne authenticatiemethoden passen we extra backend-processen/tokens toe die gebruikers misschien niet opmerken en die een extra beveiligingslaag toevoegen.” De wijziging geldt voor gebruikers van Outlook, maar ook voor Hotmail- en Live.com-gebruikers.

Lees ook: Outlook wordt veiliger door nieuwe phishing-functie