SUSE ondersteunt CentOS 7-gebruikers nu Red Hat er de stekker uit haalt

Geen Red Hat? Geen probleem

SUSE ondersteunt CentOS 7-gebruikers nu Red Hat er de stekker uit haalt

Op 30 juni stopt Red Hat met het ondersteunen van het eigen CentOS Linux 7. Met de ‘frictieloze’ oplossing Liberty Linux Lite biedt de Duitse Linux-ontwikkelaar SUSE toch nog een paar jaar extra ondersteuning voor CentOS 7-gebruikers.

Red Hat trok medio vorig jaar de stekker uit CentOS, een gratis en volledig compatibele Linux-distributie met Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Het trekt daarmee het professioneel gerichte Linux vanuit Red Hat feitelijk achter een betaalmuur.

Liberty Lite

SUSE blijft CentOS 7 na de officiële end-of-life datum van 30 juni ondersteunen met security-updates, waarmee het bedrijf het stokje overneemt van Red Hat. Liberty Linux, de eigen Linux-distributie van SUSE, was al ruim twee jaar een direct alternatief voor RHEL. Bij de aankondiging daarvan legde SUSE al uit dat organisaties inmiddels vertrouwen op meerdere vendoren en open-source gemeenschappen voor ondersteuning. Het kerndoel daarvan was het voorkomen van vendor lock-in, wat precies is waar het wegvallen van gratis CentOS-support nu toe kan leiden. SUSE lost de eerder gedane belofte dus in.

Het nieuwe Liberty Linux Lite belooft daarnaast een overstap vanuit CentOS 7 met “nul disruptie, nul migraties en nul upgrades”. Rick Spencer, GM bij het Business Critical Linux-team van SUSE, spreekt tijdens SUSECON 2024 te Berlijn over het “opnieuw mogelijk maken van keuzevrijheid”.

Overigens is de ondersteuning voor Liberty Linux Lite niet oneindig. De nieuwe supportdatum schuift vier jaar op naar 30 juni 2028. Deze distributie kost gebruikers 67 dollar per jaar per unit. Ook is er een 3-jarig contract vereist met betaling vooraf. Verder is er geen ondersteuning; daarvoor moet je aankloppen bij Liberty Linux Basic, Professional of Enterprise.

Open-source ‘hoeksteen van innovatie’

Spencer stelt dat open-source technologieën de ‘hoeksteen van innovatie’ zijn voor bedrijven. “Het verzekeren ervan dat CentOS 7-gebruikers een veilige, enterprise-ready, futureproof Linux-oplossing hebben is belangrijk voor SUSE. We zijn verheugd dat we in een positie zijn om CentOS 7-gebruikers te ondersteunen terwijl ze deze onzekere en riskante situatie aangaan.”

Het is niet de enige stap die SUSE zet om Red Hat-afhankelijkheid bij bedrijven te laten verkleinen. Zo bleek vorig jaar dat het van plan is RHEL te forken. Inmiddels heeft het bedrijf een aardige vloot aan Linux-distributies om te verzorgen, waaronder SUSE Linux Enterprise Server (ook wel SLE Server of SLES) en het op embedded gerichte SUSE Linux Enterprise Micro OS.

Lees ook: Volgende halfjaarlijkse Ubuntu-release in de maak, komt 10 oktober uit