4min

Red Hat heeft aangekondigd dat CentOS 7 vanaf juni 2024 geen updates meer zal ontvangen. Ook stopt het met het aanbieden van source code van Red Hat Enterprise Linux (RHEL) voor niet-klanten, waardoor het niet meer zomaar gedistribueerd mag worden. Daarmee wil het meer klanten richting RHEL dwingen. Welke opties heb je als bedrijf als alternatief voor deze Linux-distributie?

Organisaties zetten een platform als CentOS 7 in voor onder andere het aansturen van cloud-infrastructuur en enterprise-servers, naast andere handelingen om IT-omgevingen aan te sturen. Het grote voordeel van CentOS? Het is gratis en leunt op de betrouwbare source-code van RHEL, waar wel voor betaald moet worden. Dankzij dit wapenfeit is het volgens InfoWorld ongeveer twintig keer zo populair als RHEL. Sinds Red Hat de development van CentOS Linux in 2014 officieel overnam, is het bedrijf bezig met het herstructureren van het eigen enterprise-aanbod.

In 2020 volgde de aankondiging dat CentOS niet verder ontwikkeld zou worden, met CentOS Stream als nieuw aanbod. Laatstgenoemde zal de enige repository zijn voor publieke RHEL-gerelateerde source code-releases. In feite is Stream een veredelde bèta van toekomstige RHEL-releases, waardoor betrouwbaarheid niet gegarandeerd kan worden. Laat dat nou net zijn waar bedrijven naar op zoek zijn.

Voorspelbaarheid

Red Hat biedt klanten via een geautomatiseerde tool een eenvoudige overstap van CentOS 7 naar RHEL. In principe hebben we het hier niet gelijk over duizelingwekkende bedragen als we de gemakkelijk te bekijken Amerikaanse kosten aannemen. Wie deze overstap gaat maken, kiest voor voorspelbaarheid. Dat een grote partij als Salesforce hiervoor bijvoorbeeld heeft gekozen, spreekt boekdelen. Men kan rekenen op consistente updates en bij enige problemen staan Red Hat-engineers klaar om te helpen. Hetzelfde kan niet gezegd worden over de alternatieven die zich op Red Hat-code baseren.

Rocky Linux en AlmaLinux zijn de voornaamste alternatieven voor RHEL. Deze partijen spreken over een bug-for-bug compatible aanbod. Met andere woorden, er is zo min mogelijk gesleuteld met de achterliggende programmeercode om toch een gratis alternatief te bieden. Echter zijn deze twee oplossingen afhankelijk van vrijwilligers, die onmogelijk hetzelfde ondersteuningsniveau als Red Hat kunnen bereiken. Immers hebben we het hier over een bedrijf dat onderdeel is van IBM tegenover een vrij los georganiseerde groep ontwikkelaars. Toch heeft NASA bijvoorbeeld gekozen voor Rocky Linux, dat wijst op een solide reputatie. Eveneens heeft AlmaLinux met CERN een prominente gebruiker te pakken.

De toekomst van deze twee projecten is wat onzeker. Net als bij CentOS zou het kunnen dat Red Hat deze partijen op den duur overneemt om het klantenbestand verder veilig te stellen. Concreet is het voor organisaties alleen vooralsnog lastig te bepalen hoe betrouwbaar deze oplossingen zullen zijn. Voor een kleiner, niet-vitaal doeleind zijn problemen op de koop toe te nemen, maar enterprise-formaat vereist zekerheid. Dat betekent dat je binnen de RHEL-wolk eigenlijk alleen voor het authentieke product zelf kunt kiezen. Zeker op de langere termijn, als we de huidige acties van Red Hat mogen opvatten als een indicatie voor de toekomst. Het kan niet zomaar eindeloos indirecte ondersteuning bieden aan partijen die er niets voor over hebben. Kortom: Red Hat moet uiteindelijk gewoon geld kunnen verdienen aan de eigen inspanningen.

Buiten RHEL om: SUSE, Ubuntu

Er bestaat de optie om van Linux naar Windows over te stappen, maar realistisch gezien is het voor veel grotere organisaties niet haalbaar om zo’n drastische overstap te maken. Binnen Linux valt er echter nog wel meer te kiezen.

SUSE SLES is een alternatief voor RHEL waar tijdens SUSECON 2023 allerlei updates over bekend zullen worden. Momenteel bevat het al veel integraties met bijvoorbeeld Microsoft Active Directory en kent het met onder andere AppArmor een uitgebreid security-aanbod dat systemen behoedt voor uitgebreide infecties. Onlangs was al bekendgemaakt dat er stappen gezet worden wat AI-workloads betreft en richt het de focus op confidential computing.

Ubuntu is verder een bekende naam onder individuele gebruikers, maar met de long-term support (LTS)-pakketten kan het eveneens dienen als enterprise-oplossing, met vijf jaar aan updates. Deze updates richten zich namelijk op security en stabiliteit, essentieel voor enterprise-toepassingen.

Uiteindelijk is het voor gebruikers van CentOS 7 wellicht een principieel punt om niet te gaan betalen voor iets dat eerst gratis was. Echter hebben we het zoals gezegd niet over een reusachtige prijs voor grotere organisaties. Wie overweegt om alsnog over te stappen naar iets anders dan RHEL, zal onvermijdelijk veel werk moeten verrichten om de IT-omgeving weer op orde te krijgen zoals voorheen. RHEL is compatibel met veel hardware, biedt veel ondersteuning en heeft een sterke track record van stabiliteit en voorspelbaarheid. Wellicht is het voor organisaties het beste om de aanschaf van RHEL te zien als een investering in zekerheid.