2min

Afgelopen dinsdag konden een aantal Facebook-gebruikers niet meer inloggen met hun account omdat deze accounts waren gedeactiveerd, door een bug in een geautomatiseerd systeem. Inmiddels heeft Facebook de bug gefixed en heeft het zijn excuses aangeboden.

Een aantal Facebook-gebruikers, alleen vrouwen, bevonden zich gisteren in een vreemde situatie. Zij konden namelijk niet meer normaal inloggen op hun account. "Dinsdag ontdekten we een bug in een systeem dat automatisch detecteert of een account echt of nep is", vertelt een woordvoerder van Facebook tegenover CNet. "De bug, die slechts kort actief is geweest, heeft een heel klein percentage accounts per abuis ontoegankelijk gemaakt." Inmiddels heeft Facebook de bug gerepareerd, en kunnen accounts opnieuw geactiveerd worden. Daarnaast heeft Facebook de gedupeerden geïnformeerd over het voorval.

Meerdere Facebook-gebruikers klaagden op Twitter en Facebook over de deactivatie. Uit de klachten bleek dat de getroffen accounts allemaal van vrouwen waren. Een aantal gebruikers vermeldden dat ze hun identiteitsgegevens moesten laten controleren om hun accounts te herstellen.

"Wanneer we denken dat een account vals is, vragen we de eigenaar om zijn identiteitsgegevens te laten controleren", aldus de woordvoerder. "In uitzonderlijke gevallen, wanneer geen andere controle mogelijk is, vragen we de eigenaar om geldige identiteitsdata te geven. Deze bug zat in het systeem dat dit type verificatie gebruikt." Maar de woordvoerder wil niet zeggen hoeveel mensen gevraagd zijn om hun identiteitgegevens te geven. Facebook-ontwikkelaar Mark Zuckerberg heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en zegt dat de ‘bug’ niks te maken heeft met de nieuwe dienst van Facebook die maandag gelanceerd werd.