Volgens Google is er niets aan de hand met hun diensten in China, ook zou er geen sprake zijn van een storing aan de kant van Google, het probleem ligt volgens Google bij de Chinese overheid. Volgens Google heeft de Chinese overheid de diensten van de internetgigant op een slimme manier geblokkeerd waardoor het probleem bij Google lijkt te liggen.

De inwoners van China kampen nu al een week met problemen met hun GMail accounts. Het probleem is echter niet specifiek op een punt te leggen. Zo kunnen sommige gebruikers wel inloggen en andere weer niet. Degene die uiteindelijk toegang krijgen tot hun Inbox zijn echter weer niet in staat om ook e-mail te versturen. Hierdoor lijkt het erop dat de problemen bij Google liggen.

Google heeft echter in een verklaring laten weten. "We hebben meerdere malen alles uitgerbeid gecontroleerd en er zijn geen technische storingen of problemen. Dit is een blokkade van de Chinese overheid waarbij het lijkt dat het probleem bij ons ligt."

Het gerucht gaat dat de blokkade is ingesteld omdat er een massale oproep zou zijn verstuurd om een revolutie te beginnen in China, net zoals in veel Arabische landen nu het geval is. Deze oproep zou zijn verzonden vanaf een Gmail adres.

De strijd tussen Google en de Chinese overheid duurt nu al ruim een jaar. Eerder werden er allerlei diensten van Google geblokkeerd, toen waren ze deels beschikbaar maar werden bepaalde zoekwoorden gefilterd door de Chinese overheid. Ook is er nog een periode geweest waarin de Chinese overheid van Google eiste dat zij hun zoekmachine zouden censureren. Google weigerde dit echter en besloot op het hoogtepunt van de strijd om alle servers in China te verhuizen naar Hong Kong. Sinds die tijd zijn er nog steeds enkele diensten van Google geblokkeerd, waaronder nu ook de dienst om vrienden en bekende te zoeken in Japan, die wellicht slachtoffer zijn geworden van de Tsunami.