3min

Microsoft heeft tijdens een presentatie de details omtrent Windows Phone 7 Mango bekend gemaakt. Mango is een grote update van het Windows Phone 7 besturingssysteem en biedt meer dan 500 nieuwe functies, waaronder sociale functies en de nieuwe Internet Explorer 9 browser.

Microsoft Nederland heeft inmiddels ook een blog online geplaatst met meer details over Mango. De Mango update bevindt zich momenteel nog in een testfase en zal pas in het najaar worden verspreid. Helaas zal de Nederlandse versie alleen beschikbaar zijn op nieuwe Windows Phone toestellen. Bestaande Windows Phone toestellen die in Nederland zijn verspreidt zijn allemaal geïnstalleerd met een Engelse versie, deze zullen ook Engels blijven. Wel is het mogelijk om een Nederlands toetsenbord en woordenboek te selecteren op een Engels toestel.

Zodra de Mango update beschikbaar is zullen ook de Xbox Live en de Marketplace van Windows Phone 7 beschikbaar komen in Nederland. Gebruikers van een Windows Phone 7 toestel die woonachtig zijn in Nederland kunnen nu geen gebruik maken van deze diensten. Wel is het mogelijk om Microsoft te misleiden door een nieuwe Live account aan te maken en daarbij Microsoft te vertellen dat je woonachtig bent in de U.K, op die manier kan je in Nederland al wel toegang krijgen tot de Marketplace.

Microsoft Nederland laat op haar blog weten dat enkele diensten zoals de muziekspeler Zune en de lokale Bing diensten niet meteen in Nederland beschikbaar komen bij de lancering van de Mango update. Wanneer Microsoft deze diensten ook in Nederland uitrolt is nog onduidelijk. Dit geldt overigens ook voor de spraakinvoer diensten zoals in het inspreken van SMS-berichten.

Mango zal er in elk geval voor gaan zorgen dat Windows Phone een stuk sneller en betrouwbaarder wordt, ook zal multitasking straks tot de mogelijkheden behoren. Microsoft geeft aan ook veel aandacht te hebben besteedt aan het integreren van sociale netwerken, het beheren van contacten en diverse clouddiensten.

Op sociaal gebied heeft Microsoft op dit moment LinkedIn en Twitter volledig geïntegreerd. Of Facebook hier in een later stadium nog aan toe wordt gevoegd werd niet bekend gemaakt maar ligt wel voor de hand. Op het homescreen is meer ruimte ingericht voor deze sociale functies, waardoor berichten hiervan sneller en makkelijker te lezen zijn.

De zogenaamde tiles waar Microsoft gebruik van maakt in Windows Phone zijn qua functionaliteit ook flink uitgebreid. Zo is het mogelijk om meerdere mensen onder één tile te plaatsen in een groep. Of via de People Hub een tile aan te maken voor één persoon waarmee je direct alle informatie van die ene persoon kan in zien. Deze informatie wordt verzamelt van diverse sociale diensten. Zo wordt alle informatie inzichtelijk gemaakt maar ook de foto’s van een contactpersoon.

Ook heeft Microsoft ervoor gekozen om communicatie met personen te bundelen. Zo zijn Facebook Chat, Live messenger-berichten en SMS gebundeld in één venster. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om berichten die bijvoorbeeld via Facebook chat worden verzonden naar een persoon die momenteel offline is, automatisch via de SMS verzonden kunnen worden, zodat je zeker weet dat die persoon je bericht snel ontvangt.

De ontwikkelaars die zich hebben aangesloten bij het Windows Phone platform hebben tot op heden zo’n 17.000 applicaties ontwikkeld voor het besturingssysteem. Microsoft heeft vandaag ook de ontwikkeltools vrijgegeven voor Mango zodat ontwikkelaars alvast kunnen beginnen met het bouwen van apps voor deze nieuwe versie van Windows Phone.

Microsoft liet verder weten nieuwe partners te hebben gevonden voor het Windows Phone platform. Naast Samsung, Dell, HTC en LG zullen ook Acer, Fujitsu en ZTE toestellen gaan ontwikkelen met Windows Phone.