3min

Nintendo heeft het onmogelijke gedaan en heeft vanavond zijn nieuwe gameconsole gepresenteerd op de E3. Het liet gisteren alle andere gamefabrikanten waaronder ook Sony en Microsoft voorgaan om hun onthullingen te doen om er vandaag lekker volledig overheen te walsen. Nintendo gaat namelijk opnieuw de manier waarop wij gamen enorm vernieuwen en veranderen, net zoals het dat deed met de Wii.

De Wii zorgde voor de opkomst van motion gaming en dat resulteerde uiteindelijk in megaverkopen voor de Wii-console, maar ook voor de ontwikkeling van PlayStation Move en Microsofts Kinect.

De nieuwe console doet er een schepje bovenop. Microsoft en Sony wilden concurrenten met Nintendo door deze producten op de markt te brengen. Bij Nintendo hebben ze gedacht, dat is prima, maar dan gaan wij ook weer mee doen om de diehardgamer. Daarom zal de nieuwe console in elk geval een stuk krachtiger zijn dan zijn voorganger, de Wii. We hebben helaas nog geen hardwarespecificaties gezien, maar we kunnen melden dat de console in elk geval full-hd zal zijn en dat er geen blu-ray aanwezig is, dat heeft Nintendo wel gezegd. Ook hebben we al gameplaybeelden gezien van games als Ghost Recon, Dirt, Tekken en de hele serie EA Sports-games. Allemaal in bijzonder hoge kwaliteit en dat terwijl onze videostream niet zo belachelijk goed was. De oude Wii kon maximaal 580p aan en daar kwamen de beelden in elk geval niet vandaan.

Maar een betere console met hd-ondersteuning is natuurlijk niet hoe Nintendo ons allemaal omver gaat blazen. Dat doet het met de nieuwe controller die we eigenlijk wel gewoon een tabletcontroller kunnen noemen. De nieuwe controller heeft gewoon weer een aantal knoppen zoals je van elke gamepad wel gewend bent, maar in het midden zit een lcd-touchscreen van 6,2 inch. Deze touchscreen geeft een heel nieuwe dimensie aan het gamen. 6,2 inch is ongeveer net zo groot als een Samsung Galaxy Tab of twee keer de gemiddelde smartphone.

De trailer

Zo kan je straks bijvoorbeeld op twee schermen tegelijk gamen. Het spel wordt dan op je televisie weergegeven, maar op je touchscreen van je controller wordt een interface geladen hoe je het spel kan bedienen. In bovenstaande video komt dat veel beter tot uiting dan wij tekstueel kunnen uitleggen. Bekijk vooral even die video.

Ook is het mogelijk om, als de tv niet langer beschikbaar is, bijvoorbeeld als Studio Sport begint, verder te spelen op de controller. Het touchscreen op de controller neemt dan gewoon het beeld van het televisiescherm over. Het gebeurt allemaal volledig draadloos en zonder vertraging, aldus Nintendo. Wel maakt Nintendo een duidelijke statement, de Wii U-controller is geen handheld. Waarschijnlijk moet je in de buurt van je console blijven wil het allemaal fatsoenlijk blijven functioneren, maar hierover heeft Nintendo niets gezegd, alleen dat het geen handheld is.

De nieuwe console gaat de naam Wii U dragen en zal in 2012 op de markt komen, zoals wij begrepen ergens aan het begin van het jaar. Prijzen zijn vooralsnog onbekend.

De U staat aldus Nintendo voor jij, je vrienden, je familie en je kennissen, online gamen wordt volgens Nintendo ook enorm belangrijk op de Wii U. Eerder heeft het bedrijf al kenbaar gemaakt een externe partij in de arm te hebben genomen om dit te realiseren. Nintendo zegt: je moet doen waar je goed in bent. Wij kunnen een console bedenken, leuke games maken, maar het onlinegedeelte zijn we niet zo goed in, dat hebben we bewezen met de Wii. Helaas blijft het onlinegedeelte nog even geheim, want hiervan gaf Nintendo nog geen preview weg.

De meest indrukwekkende video was die waar alle toptitels in voorbij kwamen, zoals eerder genoemd. Ghost Recon, Dirt en allerlei EA Sports-games. We gaan ons best doen deze video zo snel mogelijk toe te voegen aan het artikel. We moeten de video alleen eerst nog even in handen krijgen. Tot die tijd moet bovenstaande video je in elk geval al erg nieuwsgierig kunnen maken.