Volgens Eurocommissaris Kroes moeten jonge kinderen de mogelijkheid krijgen om via een noodknop aan te geven dat er iets op internet gebeurt wat zij niet leuk vinden. Hieronder vallen zaken als gepest worden maar ook benaderingen van mogelijke pedofielen en het ontvangen van schadelijke berichten of webcontent. Deze noodknop zou standaard op bepaalde websites moeten worden geïntegreerd.

Hoe het systeem in elkaar moet zitten of hoe het eruit moet zien, gaf Kroes nog geen informatie over, behalve dat het om een eenvoudige universele waarschuwingsmogelijkheid zou gaan, die moet worden toegepast op al reeds bestaande systemen.

Als de noodknop gebruikt moet zouden webmasters direct op de hoogte moeten worden gesteld of in sommige gevallen zelfs bepaalde overheidsinstanties.

Kroes ziet graag voorstellen komen vanuit de markt, van partijen die hier een rol in kunnen spelen. Ook hoort ze graag van deze partijen hoe zo’n noodknop er het beste uit kan zien en technisch gerealiseerd kan worden.

Volgens Kroes wordt door een kwart van de Nederlandse kinderen tussen de 9 en 12 jaar oud een ongeldige leeftijd opgeven om op sociale netwerken als Facebook te komen waarvoor je minimaal 13 jaar moet zijn. Ook zou drie op de vier kinderen onder de 18 jaar de leeftijdsgrens van schadelijke websites negeren, aldus Kroes.