Er lijkt geen einde te komen aan de hackpraktijken van de laatste tijd. Nog geen week nadat LulzSec aankondigde de handdoek in de ring te gooien, biedt een andere internationale hackersgroep zich al aan: AnonymousIRC. Deze groep is verantwoordelijk voor het online plaatsen van de e-mailadressen en wachtwoorden van 54.000 gebruikers van de datingsite Pepper.nl. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.

AnonymousIRC heeft een lijst op internet gezet met de gebruikersnamen, e-mailadressen en gecodeerde wachtwoorden van alle gebruikers van de datingsite. Het gaat in totaal om ruim 53.500 personen. De groep van hackers laat via een Tweet weten dat ze al enige tijd aast op de database van de datingsite.

In een verklaring laat Pepper.nl weten dat de inloggegevens onbruikbaar zijn voor buitenstaanders. Desondanks adviseert de datingsite de gebruikers om hun wachtwoord te wijzigen. Wel waarschuwt de site dat de hackers de verkregen gegevens kunnen misbruiken, bijvoorbeeld door spamberichten te versturen naar de gedupeerden of hun e-mailadres te gebruiken om willekeurige websites een account aan te maken. In dat geval ontvangen de gedupeerden een mail met een link om de aanmelding te bevestigen. "Zolang je die mail niet bevestigt, is er niets aan de hand en kan er verder niets gebeuren", aldus de datingsite.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe de hackers erin zijn geslaagd aan de gegevens te komen. Pepper.nl neemt de zaak hoog op: "Pepper heeft veiligheid hoog in het vaandel staan, maar er is altijd een mogelijkheid om een site te hacken. Dat is helaas nu gebeurd met Pepper en daar zijn jullie, onze klanten, de dupe van geworden. Dat spijt ons, maar we doen ons best om zo snel mogelijk antwoord op alle vragen te geven."

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de zaak. RTL, de aanbieder van de betaalde datingsite, heeft kenbaar gemaakt dat alle betalende leden het geld van hun lidmaatschap terugkrijgen. Of RTL daarnaast gedupeerde klanten een andere vorm van compensatie gaat aanbieden, maakt ze binnenkort bekend.