1 min

Volgens Statistiekenverzamelaar Statcounter is Android in augustus goed voor een marktaandeel van 20,6 procent van het totale mobiele internetverkeer, iOS volgt op de tweede plaats met 19,4 procent.

Deze statistieken zeggen natuurlijk niet over het daadwerkelijke aantal apparaten dat op de markt is. Wat dat betreft heeft Android in het tweede kwartaal een marktaandeel van 43,3 procent behaald en iPhone 18,2 procent, iets wat een totaal andere verhouding weergeeft. In het onderzoek naar internetverkeer zijn zowel de smartphones als de tablets meegerekend. Indien de tablets niet meegerekend worden ligt Android met een veel grotere voorsprong voorop. Dit komt omdat de tabletmarkt precies tegenovergesteld is wat betreft de marktverdeling. De iPad is vele malen groter dan alle Android tablets samen.

Op nummer één staat echter nog altijd Symbian, het besturingssysteem van Nokia. Wereldwijd genereerde Symbian 32 procent van het mobiele dataverkeer. Dit aandeel hebben ze grotendeels te danken aan Aziatische landen waar veel mensen nog steeds Nokia’s gebruiken. In de VS ligt het percentage van Nokia maar op 13 procent. Hier is Android marktleider met 39,3 procent gevolgd door iOS met 38,1 procent. De stijgende lijn van Android is duidelijk zichtbaar. In het afgelopen jaar steeg het aandeel in internetverkeer met ruim 10 procent. Het aandeel iOS nam af met 5 procent. Ook Blackberry daalde van 17 naar 11,8 procent.