2min

Internetoplichters hebben een manier bedacht om snel wat centen te verdienen van nietsvermoedende mensen. Zij bieden voor enkele tientallen euro’s op diverse veilingsites Facebookvrienden te koop aan. Maar als de deal eenmaal rond is, krijgen de kopers vaak niet de extra Facebookvrienden die zij gekocht hadden.

Veel Facebookvrienden hebben is wat de meeste gebruikers willen die op het sociale platform actief zijn. Gemiddeld hebben Nederlandse Facebookgebruikers zo’n 150 vrienden. Het zoeken van nieuwe vrienden is een lastig en tijdrovend karwei. Daar spelen oplichters slim op in.

Op diverse websites zoals eBay en Speurders bieden zij hun diensten aan om het aantal Facebookvrienden van gebruikers te vergroten. Zo kosten duizend Facebookvrienden 30 tot 100 euro. Ook is het mogelijk om ‘Likes’ te kopen: voor slechts enkele euro’s worden honderden Likes tegelijk aangeboden. Als je meer Facebookvrienden of Likes wilt, zul je uiteraard meer moeten betalen, tot wel bijna duizend euro voor 50.000 fans.

Is de koop eenmaal afgesloten, dan merken kopers al snel dat ze geen waar voor hun geld krijgen. Geld terugvragen of storneren is in deze gevallen niet mogelijk. Consumenten zullen dan moeten accepteren dat ze opgelicht zijn en kunnen fluiten naar hun geld. Dit druist in tegen de algemene voorwaarden van veilingsites en eBay zegt er dan ook alles aan te doen om dergelijke oplichters van hun site te weren.

Eind juli schreef Techzine dat er een webshop actief is die +1’s van Google te koop aanbiedt. Des te vaker een website een +1-beoordeling krijgt, des te hoger deze site in de page ranking van Google terecht komt. Door genoeg +1’s te kopen is het mogelijk om je website kunstmatig iets hoger in de zoekresultaten terecht te laten komen.