2min

Tags in dit artikel

, ,

Megaupload krijgt hulp vanuit onverwachte hoek. Enkele leden van Anonymous hebben een nieuwe website in het leven geroepen dat als alternatief voor Megaupload moet dienen, genaamd AnonyUpload.

Wie de website bezoekt krijgt het bericht dat Anonymous momenteel druk bezig is om de dienst op te zetten. De hacktivisten willen servers plaatsen in Rusland om zo de Amerikaanse wetgeving te ontduiken. Om voldoende opslagruimte te kopen vragen ze hulp aan welwillende mensen om een donatie te doen. Anonymous garandeert dat deze website helemaal gratis en anoniem is. Bovendien zullen er geen advertenties te zien zijn. Anonymous streeft ernaar om de website woensdag 25 januari te lanceren.

Op de website is tevens een bedankberichtje te lezen dat gericht is aan Kim Dotcom, de oprichter en bedenker van Megaupload. "Bedankt meneer Dotcom voor de diensten van de afgelopen jaren. We hopen dat u zo snel mogelijk vrijkomt. Probeer de volgende keer niet zoveel geld te verdienen, dan zal het vanzelf goedkomen", aldus het bericht.

Anonymous waarschuwt mensen dat ze niet alleen gebruik moeten maken van de diensten van AnonyUpload. Deze dienst is namelijk gecentraliseerd. Dat betekent dat al je bestanden en gegevens op één locatie worden opgeslagen. Mocht deze dienst worden afgesloten, zoals bij Megaupload het geval is, dan zijn gebruikers al hun gegevens kwijt. Daarom adviseert Anonymous om naast AnonyUpload ook gebruik te maken van andere filesharingdiensten.

Megaupload werd eind vorige week offline gehaald door de FBI. Volgens de Amerikaanse veiligheidsdienst maken de oprichters zich op grote schaal schuldig aan het verspreiden van illegale content, hoewel de oprichter Kom Dotcom zegt onschuldig te zijn aan piraterij. Of dit betekent dat andere filesharingdiensten binnenkort ook op zwart gaan, is nog niet bekend. Megaupload is bij lange na niet de enige partij die deze diensten aanbiedt: er zijn volop andere aanbieders zoals Rapishare, Zippyshare, WeTransfer en YouSendIt.

Als vergeldingsactie voerde Anonymous eind vorige week zijn grootste hackaanval ooit uit. Onder de noemer #OpMegaUpload haalden hackers onder de meer de website van het ministerie van Justitie, de FBI, MPAA, RIAA, Universal en het Witte Huis uit de lucht.

Update: Enkele leden van Anonymous laten weten dat hun organisatie niet achter de website AnonyUpload zit. Wie er dan wel achter zit is niet bekend. De vraag of de website daadwerkelijk online zal gaan komt met dit bericht op losse schroeven te staan. Het zou kunnen dat de initiatiefnemer met deze actie aandacht wilde vragen rondom de Megaupload-kwestie. Dat laatste is in ieder geval gelukt aangezien diverse nationale en internationale media over de website hebben geschreven.