2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google biedt sinds vandaag een nieuwe feature aan bij haar dienst Maps. Wanneer je nu namelijk een routebeschrijving opvraagt wordt er voortaan ook de huidige verkeersinformatie bij getoond. Zo kun je dus direct zien of dat je bijvoorbeeld eerder van huis moet.

Door de nieuwe toevoeging is Google in staat om de verwachtte aankomsttijd te tonen op basis van bijvoorbeeld files, wegwerkzaamheden en omleidingen. Maps toont de verwachte tijd op dat moment en deze wordt continu ververst op basis van de laatste gegevens. Met deze nieuwe data kan door bijvoorbeeld een file de kortste route ineens de langste zijn en kan het dus slimmer zijn om een andere route te volgen.

Google bood verkeersinformatie al langer aan. Echter werd de informatie nog niet aangeboden als een onderdeel van een routebeschrijving. In het vorige scenario gaf Google aan hoe lang je in het ergste geval over je route zou doen op basis van informatie uit het verleden. Deze feature werd echter afgelopen zomer verwijderd. De fabrikant wil zich namelijk meer richten op de toekomst in plaats van gegevens uit het verleden.

Google verzamelt de data voor haar nieuwe feature op verschillende manieren. Zo gebruikt het bedrijf de locaties van mensen die gebruik maken van My Location in Google Maps, daarnaast haalt Google ook een deel van de informatie op bij derden. Door de locatie van Android-eigenaars te gebruiken kan Google bijvoorbeeld bepalen of er een file is als er meerdere gebruikers langzaam bewegen op een snelweg. Ontbrekende informatie over oponthoud wordt vervolgens mij derden gehaald.

De verkeersdienst van Google heeft ook in Nederland zijn intrede gemaakt. Wanneer men een routebeschrijving opvraagt is nu een geschatte reisduur te zien, afhankelijk van het huidige verkeer.