Carpathia, het hostingbedrijf van MegaUpload, is zelf verantwoordelijk voor wat het met de data van MegaUpload doet. Het hostingbedrijf mag daarom geen beroep doen op een financiële bijdrage van de rechtbank en zal dus zelf moeten opdraaien voor de kosten om de data te behouden.

Dat zegt advocaat Neil MacBride, de man die verantwoordelijk is voor het afsluiten van MegaUpload, tegen de federale rechtbank. Carpathia had al aan de bel getrokken vanwege de oplopende kosten om de data van alle MegaUpload-gebruikers te bewaren. Het bedrijf zegt dat de kosten voor het opslaan van alle data inmiddels zijn opgelopen tot boven de 500.000 dollar. Dagelijks kost het nog eens 9.000 dollar om de data beschikbaar te houden.

Carpathia heeft een verzoek ingediend bij de rechtbank om hier een halt aan toe te roepen. Het hostingbedrijf zegt dat het de data niet zomaar mag wissen, omdat het anders riskeert aangeklaagd te worden door particuliere gebruikers. Daarom legde het bedrijf de rechtbank twee opties voor: of de rechtbank levert een financiële bijdrage aan het opslaan van de data, of de rechtbank moet het bedrijf bescherming bieden tegen aanklachten voor het wissen van data.

Daar wil MacBride niets van weten. Hij zei tegen de rechtbank dat Carpathia zelf aansprakelijk is voor de opslag van alle data, en de daarbij horende kosten. Als het hostingbedrijf hierdoor failliet gaat, is dat door haar eigen toedoen. Het bedrijf mag op eigen risico data van de MegaUpload-servers wissen, maar is in dat geval wel zelf verantwoordelijk voor eventuele aanklachten.

MegaUpload-gebruikers zitten al enige tijd in onzekerheid over wat er met hun data zal gebeuren die zij op de servers van MegaUpload hebben geplaatst. Op dit moment hebben zij geen toegang tot hun opgeslagen data. Een enkele gebruiker heeft al bij de rechtbank aangeklopt met de vraag of zij hun data van de servers mogen halen. De Electronic Frontier Foundation (EFF) wil een centraal punt instellen waar gebruikers hun legale bestanden van MegaUpload kunnen halen.