1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Kijkers van Uitzending Gemist krijgen vanaf donderdag te maken met een tijdslot. De overheid heeft de Publieke Omroep laten weten dat zij zich moeten houden aan de leeftijdskwalificatie en dus verschillende programma’s af moet gaan schermen.

Op dit moment zorgt de nieuwe maatregel voor de Publieke Omroep dat zij twee programma’s af moet gaan schermen. Het programma Spuiten en Slikken van BNN en de serie Dexter op de VPRO hebben namelijk een leeftijdskwalificatie van 16 jaar en ouder. Met die reden zal de content vanaf donderdag 26 april pas na 22:00 uur ’s avonds te zien zijn. In de toekomst wil de overheid het echter wel mogelijk gaan maken om via een online leeftijdsverificatie de content af te schermen voor jeugdige kijkers.

Directeur Video bij de NPO Gerard Timmer heeft duidelijk zijn twijfels bij de zin van de nieuwe regel. "Het internet is een open omgeving. Je kunt je dus afvragen hoe zinvol deze maatregel is. Vooral als je je realiseert dat de commerciële omroepen dit niet hoeven te doen. Wij hadden liever gekozen voor een open familieslot, waarbij ouders zelf de mogelijkheid wordt geboden content af te schermen, een voorziening die kabelexploitanten al bieden. Zo hadden we een beschermde omgeving kunnen bieden, zonder dat we liefhebbers van bepaalde programma’s moeten teleurstellen." Aldus Timmer.