2min

Sean Parker en Shawn Fanning, de bedenkers en oprichters van Napster, hebben hun zinnen op een nieuw project gezet: Airtime, een chatkanaal. Gisteren presenteerden de heren het nieuwe videochatkanaal aan het grote publiek.

Airtime is een chatkanaal waar internetters via de webcam met elkaar kunnen kletsen. Vergelijkbaar dus met Chatroulette, maar het zit toch iets anders in elkaar. Om in te loggen op Airtime moet je over een Facebookaccount beschikken. Een ander verschil is dat gebruikers meer controle hebben over met wie er gechat wordt. Weliswaar linkt Airtime volstrekt willekeurig chatters aan elkaar, men kan wel voorkeuren doorgeven. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar iemand die dol is op Oldtimers en je hebt deze pagina geliked op Facebook, dan verbindt Airtime je met een andere liefhebber van Oldtimers.

Parker liet tijdens de presentatie van het nieuwe videochatkanaal weten dat het niet wil concurreren met aanbieders van chatfuncties zoals Facebook en Chatroulette. In plaats daarvan moet Airtime een nieuw sociaal netwerk vormen dat internetters overal ter wereld met elkaar in contact brengt.

Ten slotte willen de oprichters met Airtime "slechte elementen" uit de chatfunctie filteren. Dat wil zeggen dat het zo veel mogelijke potentiële matches tot stand wil brengen. Een veelgehoorde klacht bij Chatroulette is dat gebruikers verbonden worden met mensen die niet dezelfde interesses delen. Daarnaast kwam het geregeld voor dat perverselingen de boel verziekten, bijvoorbeeld door voor de webcam te masturberen.

Airtime is voor Nederlandse gebruikers nog niet beschikbaar. Of en wanneer het videochatkanaal in ons land beschikbaar zal komen, is onbekend.