Hoewel velen de nieuwe console van Microsoft al op de E3 verwachtten, is het nu wel duidelijk dat er dit jaar geen nieuwe Xbox meer komt. Het lijkt er nu op dat de nieuwe Xbox volgend jaar verschijnt, zo bevestigt ook een nieuw uitgelekt document.

Het nieuwe gelekte document van Microsoft is 56 pagina’s lang en maakt de plannen van de softwaregigant duidelijk. Op dit moment is de codenaam van de volgende Xbox nog de Xbox 720. De presentatie lijkt afkomstig uit augustus 2010 en heeft het over toekomstige verbeteringen zoals het net op de E3 aangekondigde SmartGlass, een Metro-dashboard en Xbox TV-apps.

Xbox 720

De Xbox 720 zal ondersteuning hebben voor Blu-ray, native 3D-uitvoer met bril, apps en extra sensoren. De nieuwe Xbox zal zes keer sneller zijn dan zijn voorganger. Microsoft twijfelde ten tijde van het maken van het document nog of het 6 of 8 ARM-x86-cores van elk 2 GHz zou moeten gebruiken. Wat het is geworden, is niet bekend. Verder zal de Xbox 720 mogelijk 4 GB DDR4-geheugen hebben en nog eens drie PowerPC-cores geklokt op 3,2 GHz om backwardscompatibility te garanderen met de Xbox 360.

Microsoft stelt in het document dat de Xbox 720 het enige entertainmentapparaat is dat nodig is in de huiskamer, omdat het tv kan opnemen en gebaseerd is op Windows 8 zodat ontwikkelaars eenvoudig apps kunnen bouwen die in een keer draaien op Xbox, pc en Windows Phone.

De mock-ups van de Xbox 720 in het document zijn nog niet heel spannend. De console ziet er uit als een eenvoudige set-topbox. Qua prijs belooft Microsoft niet meer dan 299 dollar te vragen. De softwaregigant verwacht dat met de Kinect 2-hardware en een levensduur van 10 jaar er ongeveer honderd miljoen Xbox 720-consoles zullen worden verkocht.

Kinect 2

Naast de Xbox 720 is ook informatie gelekt over Kienct 2. De volgende Kinect zal een incrementele update zijn van de huidige hardware. Microsoft heeft het over een verhoogde accuraatheid, stereo imaging, verbeterde spraakherkenning, ondersteuning voor het tracken van vier spelers, een verbeterde RGB-camera en dedicated hardware processing. Daarnaast zullen er accessoires komen voor Kinect. Deze apparaten kunnen dan communiceren met de Xbox-camera zodat spelers meer bij de game worden betrokken.

Ten slotte is er nog informatie gelekt over Kinect Glasses. Dit is nog een onderzoeksproject van Microsoft, maar het gaat om een bril met WiFi of 4G met augmented reality, net als het Google Glass-project. De Kinect Glasses worden door Microsoft in 2014 verwacht en zullen dus na de Xbox 720 verschijnen. In het document staat weinig over hoe de bril precies zal samenwerken met de Xbox, maar het lijkt erop dat de bril ook zal moeten werken als de Xbox niet in de buurt is.

Het complete document kan hier worden gelezen.