2min

Bedrijven zoals Microsoft, Google, Apple, Mozilla en Opera willen allen maar wat graag de PC-gebruiker overtuigen om de eigen browser te gebruiken. New Relic heeft onderzocht wat de huidige stand van zaken is qua populariteit en efficiëntie van de verscheidene browsers.

New Relic stelt dat Internet Explorer 10 qua prestaties op een Windows PC als beste uit de bus komt. Microsoft’s nieuwste browser laat daarbij andere browsers, inclusief Internet Explorer 9 achter zich. In april stelde New Relic nog dat Internet Explorer 9 op dat moment de snelste browser was voor Windows PC’s. Deze conclusies worden getrokken door gebruik te maken van Real User Monitoring (RUM), waarbij dagelijks 1.4 miljoen webpagina’s gecontroleerd worden.


Wanneer gekeken wordt naar alle PC-besturingssystemen, wint Chrome 19 voor Linux de race voor de snelste browser, de tweede tot en met zesde plaats zijn weggelegd voor verschillende versies van Chrome voor Mac OS X. Chrome 19 is de snelste browser voor OS X. Internet Explorer 10 voor Windows staat in dit klassement op de achtste plaats.

De populariteitstest van de browsers op Windows PC’s wordt gewonnen door Google Chrome. New Relic claimt dat Chrome 41 procent van het marktaandeel in handen heeft, Internet Explorer volgt met 35 procent en derde staat Firefox met 21 procent. Opera en Safari hebben respectievelijk twee en één procent in handen.

Bij systemen met Mac OS X vinden we in Safari een duidelijke winnaar, met maar liefst 61 procent marktaandeel laat deze browser Chrome en Firefox ver achter zich. De browsers van Google en Microsoft hebben een marktaandeel van respectievelijk 21 en 18 procent.