Google-voorzitter: ‘Trots op belastingontwijking’

Google’s ex-CEO Eric Schmidt heeft er een handje van om met enige regelmaat gewaagde uitspraken te doen. Er kan er weer eentje in het rijtje worden gezet: Schmidt is trots op Google’s belastingontwijking die het bedrijf alleen al in 2012 een bedrag van 2 miljard dollar opleverde.

Het ontwijken van het betalen van belastingen is voor Schmidt niets anders dan gebruik maken van de mogelijkheden die overheden hebben gecreëerd. Schmidt zegt: ‘Dat heet kapitalisme. Wij zijn trots kapitalisten’. Google maakte gebruik van een methode die ook wel bekend staat als Double Irish with a Dutch Sandwich waarbij inkomsten uit verschillende landen via verschillende dochterondernemingen wordt doorgesluisd naar een bedrijf in de Bahama’s. Dankzij deze methode betaalt Google aanzienlijk minder belasting, wat in dit 2012 maar liefst 2 miljard dollar extra oplevert voor de zoekgigant.

Schmidt begrijpt niet waarom er zo veel ophef is ontstaan rondom Google’s belastingontwijking. ‘Wij betalen veel belasting; we betalen deze op legale manieren. Ik ben trots op de structuur die we hebben opgezet. We hebben die manier gebaseerd op mogelijkheden die overheden ons bieden.’ Schmidt geeft ook aan dat Google niet af zal zien van het gebruik van deze methode omdat er commotie om is ontstaan.

Niet alleen Google maakt gebruik van dit systeem, ook andere grote bedrijven zoals Amazon, Apple, Facebook en Microsoft maken gebruik van de mazen in de wetten.

Bron:Bloomberg