1 min

Een consortium van een hele rij grote IT-bedrijven, waaronder Microsoft, Google en Apple hebben gezamenlijk meer dan 1100 pantenten van Kodak overgenomen voor een bedrag van 527 miljoen dollar. Kodak vroeg in januari 2012 faillissement aan en hoopte in juli 2012 nog een bedrag van meer dan 2 miljard te vangen voor zijn patenten. De patenten zijn nu verkocht maar dus wel voor een veel lager bedrag.

Volgens The Wall Street Journal is het uiteindelijke bedrag dat door het consortium is neergelegd 527 miljoen dollar voor meer dan 1100 patenten. Slechts een kwart van het bedrag dat Kodak hoopte te kunnen verdienen aan de patenten.

Behalve de drie eerder genoemde maken ook nog Adobe, Amazon, Facebook, Fujifilm, HTC, Huawei, RIM, Samsung en Shutterfly deel uit van het consortium. De deal voor de patenten is overigens nog niet officieel, er moeten nog een aantal internationale instanties hun goedkeuring geven. Verwacht wordt dat dit tegen het einde van februari gebeurd zal zijn.

Eén van de twee patentgroepen die daarmee in ieder geval in handen valt van Microsoft en zijn partners betreft de software en technologie om digitale beelden vast te leggen. De andere patentgroep beslaat manieren om afbeeldingen op te slaan.