1 min

Tags in dit artikel

, ,

Kodak heeft begin dit jaar faillissement aangevraagd, waarna de strijd om de patenten de het bedrijf nog in het portfolio had van start ging. Het bedrijf maakt vandaag bekend dat het de patenten gaat verkopen aan Intellectual Ventures en RPX Corporation, voor een totaalbedrag van 525 miljoen dollar.

Intellectual Ventures onderhoudt banden met Apple en RPX Corporation met Google. Je zou dus kunnen zeggen dat de bedrijven aan wie de patenten verkocht zijn zogenaamde patent trolls zijn. Dit zijn bedrijven die inkomsten genereren door het verstrekken van licenties voor de patenten waarvan zij eigenaar van zijn. In ergere gevallen worden rechtszaken voor patentschendingen aangespannen.

Het gerucht ging eerder al dat Apple en Google in samenwerking de patenten van Kodak wilden bemachtigen. Dat lijkt via een omweg dus inderdaad het geval te zijn.

De deal moet nog goedgekeurd worden door de rechtbank. Wanneer alles goed uitpakt, belooft Antonio Perez, CEO van Kodak, dat het geld besteed zal worden aan het terugbetalen van de faillissementsrekening. Dit zou volgens hem een belangrijke stap zijn bij het maken van een doorstart van het bedrijf. Kodak is dan echter niet van plan om nog consumentenproducten te ontwikkelen.

Naast de verkoop van alle patenten van Kodak, maakt het bedrijf ook bekend dat in alle nog lopende rechtszaken een schikking getroffen is. Kodak had nog rechtszaken lopen met onder andere Apple en Samsung.