2min

Vorige week had BlackBerry nog een grote meevaller, toen het in een klap één miljoen exemplaren kon verkopen van de BlackBerry Z10-smartphone. Vandaag is er dan weer een grote tegenvaller voor het Canadese bedrijf. Het nieuwe BlackBerry 10-besturingssysteem is niet veilig genoeg om gebruikt te worden door de Britse overheid.

Er is een update over deze kwestie beschikbaar: Britse overheid moet BlackBerry 10 nog keuren

BlackBerry heeft de afgelopen jaren flinke klappen moeten incasseren op de smartphonemarkt en wil zich met BlackBerry 10 revancheren. Hoewel het bedrijf inmiddels snapt dat het belangrijk is dat er ook voldoende apps moeten zijn om een smartphone privé te kunnen gebruiken, denk bijvoorbeeld aan Facebook, WhatsApp en Angry Birds, zet het bedrijf vooral stevig in op zakelijk gebruik en enterprise-diensten. Dit is namelijk waar BlackBerry in het verleden het meest succesvol in is geweest: het voorzien in veilige smartphones en enterprise-diensten voor bedrijven en overheidsinstellingen.

Het bedrijf heeft nu echter een flinke deuk opgelopen, want de Britse Computer Experts Security Group (CESG), heeft bekendgemaakt dat BlackBerry’s nieuwe smartphones, de Z10 en Q10, niet veilig genoeg zijn voor het werken met gevoelige informatie. Dit ondanks de focus van BlackBerry op enterprise-diensten en beveiliging. Ook het nieuwe Balance kan niet de doorslag geven, Balance is een functie waarmee document apart worden opgeslagen van de rest van het apparaat.

BlackBerry is inmiddels al in actie gekomen en is druk in overleg met CESG om te kijken hoe het de nieuwe toestellen wel door de keuring van deze instantie kan laten komen. Het is echter onduidelijk wat voor software-updates BlackBerry moet doorvoeren en hoe lang het gaat duren om deze te ontwikkelen. Tot die tijd zal geen enkele Britse overheidsdienst overwegen om in te stappen in BlackBerry 10. Daarnaast zou deze ontwikkeling ook reden kunnen zijn voor andere overheden om af te zien van BlackBerry 10. Het is voor BlackBerry dus erg belangrijk dat het deze problemen snel oplost.

De vorige versie van BlackBerry’s besturingssysteem, 7.1, was wel goedgekeurd door zowel de Amerikaanse als Britse overheid, voor verschillende levels van beveiligde data. Ter vergelijking, de iPhones van Apple en het Android-besturingssysteem zijn ook goedgekeurd door deze overheden, maar wel voor een select aantal levels, minder dan BlackBerry 7.1. BlackBerry 7.1 gold tot op heden als het meest veilige mobiele besturingssysteem. Een positie die voor het bedrijf zeer belangrijk is, omdat het financieel ook de nodige omzet kan opleveren omdat alle medewerkers van de overheid dan voorzien worden van BlackBerry-toestellen.