Volgens geruchten moet de volgende Xbox altijd met het internet verbonden zijn om games te kunnen spelen. Dit gerucht wordt door velen met onvrede ontvangen, maar Microsoft snapt niet waar de ophef vandaan komt. Adam Orth van Microsoft vindt dat dit tegenwoordig de gang van zaken is.

Vooralsnog lijkt Microsoft de enige spelcomputerfabrikant te zijn die eist dat hun console te allen tijde verbonden is met het internet wanneer games gespeeld worden. Sony zag er naar verluidt van af bij de PlayStation 4 en ook de Nintendo Wii U is niet van zo’n eis voorzien.

De geruchten rondom de volgende Xbox spreken over een mechanisme waarbij de console na drie minuten zonder internetverbinding te zitten stopt met het afspelen van een game of applicatie. Als er geen verbinding is wordt er überhaupt niks opgestart. Daar ontstond veel ophef over, maar Microsoft’s Adam Orth geeft aan dat het tegenwoordig heel normaal is dat apparaten een internetverbinding vereisen. Vervolgens vergelijkt hij het probleem op spottende wijze met een stofzuiger: "Soms valt de stroom uit, daarom koop ik geen stofzuiger". Deze vergelijking doet weer wat stof opwaaien omdat deze niet volledig op zou gaan. Orth maakte zijn uitspraak later overigens privé.

De eis om een spelcomputer altijd online te hebben kan tot veel ongemak leiden, zo bleek al uit alle problemen die ontstonden na de lancering van SimCity van Electronic Arts. SimCity is een game waarbij een constante verbinding ook een eis is, al bleek al dat dit helemaal niet zo nodig was geweest.

Naar verwachting presenteert Microsoft de volgende Xbox op 26 april.