1 min

Browserfabrikant Mozilla heeft een nieuwe betaaldienst aangekondigd. De dienst zal zijn debuut maken op Firefox OS. Met behulp van een Javascript-API kunnen gebruikers een bedrag afrekenen via een creditcard of de telefoonrekening.

Kumar McMillan, een medewerker van Mozilla die zich bezighoudt met de ontwikkeling van Firefox OS, maakt het nieuws in een blogpost bekend. Het behulp van het element navigator.MozPay() kunnen ontwikkelaars een betaalmethode aan hun web-app toevoegen. Mozilla heeft de dienst gebaseerd op Google’s Wallet API, maar aangepast zodat deze met meerdere betaaldiensten functioneert. Voordelen van eend dergelijke dienst zijn bijvoorbeeld dat betaalgegevens niet meer elke keer opnieuw ingevuld dienen te worden en dat op termijn veel betaaldiensten aangesloten kunnen worden.

Wanneer de API wordt aangeroepen verschijnt een beveiligd scherm waarin een wachtwoord ingevoerd moet worden om de betaling in gang te zetten. Met de dienst probeert Mozilla om betaalde content op het web een duw in de rug te geven, met behulp van zulke betalingen wil Mozilla advertenties overbodig maken.

Mozilla belooft providers een deel van de inkomsten en meer inspraak en controle over diens abonnees. Samen met de W3C wil het bedrijf de API standaardiseren zodat deze op verschillende platformen bruikbaar wordt.

Na de introductie in Firefox OS zullen de desktop- en Android-versie van Firefox volgen.