2min

Vandaag zijn er screenshots uitgelekt van een nieuwe versie van de Play Store op het mobiele Android-besturingssysteem. Ook zijn er screenshots van Google Babel uitgelekt, dit is de nieuwe messengerdienst van Google, waarmee het de strijd aangaat met onder meer WhatsApp en Facebook Messenger.

Volgende maand is het jaarlijkse Google I/O-evenement, dit evenement is gericht op ontwikkelaars en het is vaak ook de plek waar Google nieuwe diensten of grote verbeteringen aan bestaande producten aankondigt. De komende weken zullen er dus nog heel wat geruchten opduiken, voordat het zover is. Er duikt soms echter ook fysiek bewijs op, zoals vandaag.

Zo zijn er screenshots uitgelekt van een nieuwe versie van de Play Store, hierop is een nieuw ontwerp te zien dat wat rustiger en opgeruimder oogt, ook zijn de kleuren wat helderder en lijken de afbeeldingen wat groter. Het ligt voor de hand dat deze Google Play Store tijdens Google I/O zal worden gepresenteerd.


Andere uitgelekte screenshots zijn van Google Babel, de nieuwe messengerdienst van Google. Gisteren gingen er nog geruchten dat Google op het punt stond WhatsApp in te lijven voor 1 miljard dollar, vandaag ontkent WhatsApp de overnamegeruchten. In elk geval is Google druk bezig met een nieuwe concurrent voor WhatsApp en Facebook Messenger, welke ook aan populariteit wint.


Met Google Babel worden ook verschillende diensten van Google aan elkaar geknoopt. Zo werkt Google Babel uiteraard met je Google+ profiel samen, maar zal de messengerdienst ook volledig worden geïntegreerd met Gmail zodat je ook daar snel berichten kan sturen. Mocht je gesprek vervolgens steeds dieper worden, kan er ook met één druk op de knop worden overgeschakeld naar een hangout. Google Hangout is onderdeel van Google+ en biedt de mogelijkheid om met meerdere mensen een videogesprek aan te gaan.

Het lijkt erop dat een Google+ profiel nog geen vereiste is in de uitgelekte screenshots om tekstberichten te sturen in Babel, maar wel om een Hangout te starten of foto’s te versturen. Meer zal bekend worden als Google de dienst presenteert.


In elk geval is de strijd rond het contact onderhouden met je vrienden losgebroken. WhatsApp heeft op dit moment de markt grotendeels in handen, maar Facebook ligt op de loer met Facebook Messenger en de nieuwe Facebook Home-dienst die vrijdag beschikbaar komt. Google wil echter ook een graantje meepikken met Babel. Een overname van WhatsApp wordt weliswaar ontkend, toch zou de overname niet gek zijn, Google zou WhatsApp of Babel kunnen rebranden en in één klap de populairste messengerdienst kunnen hebben. Ook zou het een grote stimulans kunnen zijn voor Google+.