1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De plannen van Google om http://search/ te claimen, gaan niet door. Dit heeft het internetcomité IAB van de Internet Engineering Taskforce besloten.

In april kwam de zoekgigant met het voorstel voor een search-, app- en cloud-domein zonder extensie. Het idee van Google om eigendom over deze domeinnamen te nemen werd lauw ontvangen.

Nu heeft het IAB, een gezaghebbend internetcomité van de Internet Engineering Taskforce, het idee in de ijskast gezet. "Puntloze domeinen werken in veel gevallen niet zoals bedoeld bij TLD-operators", zo schrijft het IAB. Dit omdat het internet niet is gemaakt om ze te ondersteunen.

Deze domeinen kunnen wel werken als organisaties ze configureren voor hun eigen "zoeklijsten". Dat is zelfs een functie van DNS, zo schrijft het comité. Gebruikers verwachten bij een puntloos domein dat deze herleidt naar een lokale bestemming en niet naar een top-level domein. Bovendien werkt dit niet consistent, omdat niet alle software bij een extensieloos domein een DNS-server raadpleegt.

Deze domeinen zouden dan ook "de potentie hebben om gebruikers te verwarren en de stabiliteit van het globale DNS-systeem te schaden." Daarnaast zouden deze domeinen de internetbeveiliging kunnen verminderen. Er onstaan risico’s zoals identiteitsdiefstal, cross-sitescripting en meer omdat het verkeer bedoeld voor lokale diensten wordt omgeleid naar het globale web (en andersom).

Het comité concludeert "dat de huidige IETF-aanbevelingen tegen het gebruik van puntloze domeinen belangrijk zijn voor de continue levensvatbaarheid en succes van het internet en beveelt sterk aan dat de internetgemeenschap zich hieraan houdt."