EU wil Google-diensten blokkeren in antitrustzaak

Als de gesprekken tussen de Europese Unie en Google niet goed verlopen, wil de Unie mogelijk diensten van Google blokkeren in de 27 lidstaten.

In Europa loopt een antitrustzaak tegen Google en daarin riskeert de zoekgigant een verbod op het exploiteren van zijn diensten in alle landen die onderdeel zijn van de Europese Unie. Als de gesprekken rondom de zaak stilvallen, zal de EU deze maatregel in gaan zetten, zo meldt Eurocommissaris Joaquin Almunia. "Er is ook een harde aanpak mogelijk."

De Europese Unie verdenkt Google ervan zijn monopoliepositie in de zoek- en advertentiemarkt te misbruiken en concurrentie tegen te werken. De gesprekken worden gevoerd ten einde de gemoederen rondom deze verdenkingen te bedaren.

Microsoft en andere bedrijven hebben harde kritiek geuit op een voorstel van Google om de zaak af te handelen met enkele wijzigingen in de zoekmachine. De zaak wordt volgens Almunia naar verwachting pas aan het einde van dit jaar afgerond met een akkoord, als dat al bereikt wordt. Naast een blokkade riskeert Google tevens een boete van 2,9 miljard dollar, ofwel 10 procent van de jaarlijks omzet van de zoekgigant.

Google weigerde te reageren op de uitspraken van Almunia. In Europa lopen ook zaken tegen Motorola vanwege misbruik van patenten en een vooronderzoek naar Android, betreffende anticompetitief gedrag van Google.

Bron:Bloomberg